Prvi delni izidi volitev bodo znani še danes, uradni končni rezultati pa šele maja, navajajo tuje tiskovne agencije.

Oba kandidata, ki sta se za predsedniški položaj pomerila že leta 2014, sta bila ob oddaji glasu optimistična. "Vedno smo optimistični pri svojem delu," je na volišču v Džakarti povedal Joko.

Podobno je bilo razpoloženje nekdanjega generala Prabowa. "Upamo in molimo, da bodo današnje volitve pravične in mirne," je povedal.

Udobno prednost so 57-letnemu predsedniku napovedovale že ankete pred volitvami. Ko je pred petimi leti zmagal, je bil "outsider" brez povezav s politično in vojaško elito. Trgovec s pohištvom je politično kariero začel kot župan srednje velikega mesta Solo, nato pa je bil guverner Džakarte.

Joko se lahko pohvali z velikimi vlaganji v zastarelo infrastrukturo v državi z več kot 17.000 otoki. Aktivisti pa mu očitajo, da ni izpolnil večine svojih obljub na področju človekovih pravic.

Hkrati s predsedniškimi volitvami so potekale tudi parlamentarne in lokalne volitve. Za več kot 20.000 sedežev v parlamentu ter pokrajinskih, občinskih in mestnih svetih se je potegovalo skoraj 250.000 kandidatov.

Približno 800.000 volišč se je zaprlo ob 13. uri po lokalnem času oziroma 8. uri po srednjeevropskem. Glasove je lahko oddalo 193 milijonov ljudi.