Po mnenju strokovne komisije si je Gorenje Orodjarna zaslužila zlato priznanje za svoje progresivno orodje za izdelavo izjemno zahtevnih kosov iz pločevine z natezno trdnostjo 980 MPa. V orodju se hkrati izdelujeta dva izdelka, ki nista povsem simetrična. Dodaten izziv je bil vgradnja sistema za sprotno valjanje navojev v tako trdo pločevino, pri razvoju orodja pa so morali uporabiti najzahtevnejše inženirske metode, konstrukcijske rešitve in površinske zaščite.

Tehnične lastnosti in ekonomski kriterij

Predsednik komisije dr. Gašper Gantar je opisal, kaj vse so upoštevali pri izbiri nagrajencev: »Pri ocenjevanju so bile najpomembnejše tehnične lastnosti, torej kako je izdelek, ki smo ga ocenjevali, tehnično dovršen v primerjavi z izdelki, ki so trenutno na trgu. Druga kategorija je bil ekonomski kriterij, torej tržna zanimivost, kot tretje pa smo upoštevali tudi vpliv na okolje. Lahko rečem, da smo bili pri izbiri zedinjeni in ni bilo nobenih dilem.«

V celoti plod lastnega znanja

»Nagrada je priznanje sodelavkam in sodelavcem, ki so se trudili na tem projektu osem mesecev. Gre za orodje, ki je v celoti plod lastnega znanja. Orodje ostaja v naši tovarni, na njem bomo serijske izdelke za naročnika izdelovali do leta 2025,« je po prejetju nagrade povedal direktor Gorenja Orodjarne Boštjan Dokl Menih.