Na državni ravni je bila sicer vladajoča AKP skupaj s koalicijsko partnerko, nacionalistično stranko MHP, zmagovalka lokalnih volitev, ki so v Turčiji potekale konec marca, a je izgubila tako prestolnico Ankaro kot gospodarsko središče Istanbul.

»Prišli smo sem, da predložimo našo zahtevo za razveljavitev in ponovitev volitev v mestni občini Istanbul,« je po poročanju AFP dejal podpredsednik AKP Ali Ihsan Yavuz.

Lokalni mediji so objavili posnetke predstavnikov AKP s kovčki, v katerih naj bi na sedež volilne komisije v Ankari dostavili dokaze o nepravilnostih na volitvah.

Volilna komisija mora zdaj odločiti o tem, ali je formalna zahteva AKP za ponovitev volitev upravičena. Če bo volilna komisija ugotovila nepravilnosti in ponovne volitve razpisala, bodo te potekale 2. junija.

Na volitvah v Istanbulu, kjer je Erdogan pred dolgimi leti kot župan začel svoj politični vzpon, je 31. marca zmagal kandidat opozicijskega bloka v sestavi Republikanske ljudske stranke (CHP) in desnosredinske Iyi (Dobra) s podporo prokurdske stranke HDP Ekrem Imamoglu, a le s tesno prednostjo pred nekdanjim premierjem Binalijem Yildirimom, kandidatom AKP. Razlika med njima naj bi znašala manj kot 15.000 glasov.

AKP je že v tednu po volitvah opozorila na domnevne nepravilnosti ter v Istanbulu, kjer je s tesno prednostjo zmagala opozicijska Republikanska ljudska stranka (CHP), ter zahtevala ponovno štetje glasov.

Erdogan pa je sporočil, da je v Istanbulu prišlo do »organiziranega zločina« in da so volitve potekale v nasprotju s pravili. Izjavil je, da v Istanbulu, kjer je več kot deset milijonov volivcev, nihče nima niti pravice niti pooblastil, da se s prednostjo 13.000 oz. 14.000 glasov razglaša za zmagovalca.