Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je včeraj dejal, da preložitev brexita na 31. oktober pomeni, da se bo Britanija udeležila majskih evropskih volitev in da utegnejo britanski evroposlanci sedeti v evropskem parlamentu »mesece ali še dlje«. V govoru evroposlancem je Tusk poudaril, da bi morali maja izvoljene britanske poslance obravnavati kot polnopravne člane z vsemi pravicami in obveznostmi in da zaradi nove preložitve brexita Britanije ni mogoče obravnavati kot drugorazredne članice.

Britanska premierka Theresa May medtem vztraja pri želji, da bi Britanija uradno zapustila EU pred 22. majem in se izognila evropskim volitvam, vendar ni nikakršnega znamenja, da bo to mogoče. Njen brexitski sporazum so poslanci zavrnili že trikrat. Pogajanja o brexitskem kompromisu z opozicijsko laburistično stranko pa se, enako kot brexit, ne premaknejo nikamor. Vodja laburistov Jeremy Corbyn pravi, da ni videti, da bi vlada spremenila svoja stališča o ključnih vprašanjih, in da med drugim vztraja pri nasprotovanju carinski uniji z EU, ki je eden od glavnih laburističnih pogojev za to, da bi največji stranki poslancem ponudili skupen brexit.

Nizka udeležba, visok iztržek majhnih strank

Corbyn pričakuje za laburiste dober izid evropskih volitev, na katere se vse stranke že intenzivno pripravljajo. Od vseh drugih volitev v britanski zgodovini se razlikujejo po tem, da je še vedno možno, čeprav skrajno malo verjetno, da se ne bodo zgodile, in po tem, da se jih bolj kot velike veselijo majhne stranke, med njimi dve povsem novi. Prva velika raziskava javnega mnenja napoveduje nizko, 35,2-odstotno volilno udeležbo. Napoveduje tudi precej večjo udeležbo nasprotnikov brexita (46,9 odstotka) kot zagovornikov brexita (37,8 odstotka) in zmago laburistov (37 odstotkov glasov). Konservativcem napoveduje samo 23 odstotkov glasov.

Novi Brexitski stranki najbolj razvpitega evroposlanca, evrofobnega Nigela Faragea napoveduje dobrih deset odstotkov. Sledijo liberalni demokrati, ki so odkriti nasprotniki izstopa iz EU, z 8,1 odstotka glasov. Nekdanja Farageeva probrexitska stranka UKIP, presenetljiva zmagovalka prejšnjih evropskih volitev, ki razpada, bi dobila 7,5 odstotka). Še ena nova stranka, sredinska Spremenimo Združeno kraljestvo (ustanovila jo je skupina enajstih nekdanjih laburističnih in konservativnih poslancev, do zdaj znana kot Neodvisna skupina, ki zahteva nov referendum o brexitu) pa bi dobila 4,1 odstotka. Na Škotskem vladajoči stranki in tretji največji stranki v britanskem parlamentu SNP anketa prav tako napoveduje 4,1 odstotka glasov, Zelenim pa štiri odstotke.

Probrexitska sestra

Neodvisna skupina, ki ji je volilna komisija šele te dni dovolila, da postane stranka, napoveduje, da bo za evropske volitve izbrala kandidate s seznama 3700 oseb, ki so se prijavile. Dva sedanja konservativna evroposlanca sta prestopila k tej novi stranki in upata, da bosta med kandidati. Nova Farageeva Brexitska stranka pa je prva sporočila prvo od napovedanih sedemdesetih kandidatov za evroposlance. Gre za zelo znan probrexitski priimek, novinarko Annunziato Ress-Mogg (40), sestro enega od najbolj vročičnih zagovornikov izstopa iz EU, konservativnega poslanca Jacoba Rees-Mogga, ki je že dvakrat brez uspeha kandidirala za konservativno poslanko. Zveni skoraj hujša brexitarka kot starejši brat. V brexitsko stranko je prestopila zaradi izdajstva brexita, pravi, in sicer ker »Mayeva ne posluša ne članov konservativne stranke ne Britancev in ker želi pomagati pri reševanju britanske demokracije«.