Javnomnenjska anketa, ki jo je izvedel kijevski mednarodni inštitut za sociologijo (KIIS), ni ujela zadnjega odmevnega dogajanja v finalu ukrajinskih predsedniških volitev, namreč napovedovanega, ne pa tudi udejanjenega soočenja Volodimirja Zelenskega in Petra Porošenka na kijevskem olimpijskem stadionu minulo nedeljo. Ker se predsedniška kandidata nista mogla zediniti glede datuma soočenja pred pričakovano številno publiko in ob neposrednem televizijskem prenosu, je Porošenko ostal na odru osamljen, vse skupaj pa je potem izzvenelo kot njegova tričetrturna tiskovna konferenca z večkrat slišanimi opazkami na račun Zelenskega, da je politično neizkušen, predvsem pa neusposobljen za vrhovnega poveljnika vojske v državi, ki je praktično v vojnem stanju s svojo veliko vzhodno sosedo Rusijo. Zelenski je sicer sporočil, da se je še vedno pripravljen pred kamerami soočiti s Porošenkom skladno s svojo predhodno zahtevo, da debato izvedeta ta petek, torej tik pred drugim volilnim krogom v nedeljo. Mu je pa medtem uspelo udejanjiti drugo zahtevo, namreč pripraviti Porošenka k skupnemu javnemu testu odvisnosti od alkohola in o uživanju drog.

Volilce zanima le sprememba

Politični analitiki so prepričani, da Zelenskemu izostanek na olimpijskem stadionu ne bo v ničemer škodoval, Porošenko pa je tam pobral zgolj odobravanje svojih privržencev. »Če se skriva pred ljudmi, če ga je strah, ga bomo vabili znova. Vabili ga bomo vsak dan v vsako živo oddajo, da bo vsa država videla, koga voli za naslednjih pet let,« je napovedoval sedanji predsednik, a mu tako rekoč nihče več ne pripisuje realnih možnosti za zmago, tudi če se Zelenski ne bi udeležil niti petkovega soočenja, ki ga je sam predlagal. Porošenko naj bi volilce s svojim petletnim delovanjem do te mere razočaral, da je izgubil vso kredibilnost in jih preveva zgolj še želja po spremembi, čeprav brez jasne predstave, kakšno jim lahko Zelenski zagotovi.

Tisto, kar lahko v zadnjem trenutku premeša karte, so povezave Zelenskega z enim najbogatejših ukrajinskih tajkunov Igorjem Kolomojskim, politično svojčas povezanim z Julijo Timošenko in nekdanjim ukrajinskim predsednikom Viktorjem Juščenkom. Je pa tudi 70-odstotni lastnik televizijske mreže, ki je predvajala nanizanko Služabnik ljudstva z Zelenskim v glavni vlogi, po kateri je lani poimenoval tudi svojo politično stranko. Dejanskih dokazov, da bi Kolomojski, na katerega se lepijo obtožbe o milijardnem izčrpavanju kasneje nacionalizirane Privatbanke, financiral kampanjo Zelenskega, ni. Oba zatrjujeta, da so odnosi med njima strogo profesionalni in vezani na igralsko kariero Zelenskega. Dejstvo pa je, da se z njuno navezo bolj ukvarjajo komentatorji kot volilci, pri čemer jih zanima morebitna vloga Kolomojskega pri sestavljanju ekipe v anketah že izbranega prihodnjega ukrajinskega predsednika.