Danes je iz dobrovniškega podjetje Ocean Orchids v Vatikan prispelo 300 orhidej, 160 kaskadnih ter 140 dvostebelnih orhidej v beli barvi, ki bodo ob veliki noči, največjem krščanskem prazniku, krasile oltarni del bazilike svetega Petra. Kot je ob tej priložnosti povedal tehnični direktor Tomaž Jevšnik, prav tako pa idejni oče orhideje kaskada, so lahko v Pomurju ponosni, da so odškrtnili pot Nizozemcem in dobili priložnost, da Evropi in svetu pokažejo slovensko znanje.

Donacija, vredna 7000 evrov

»Izbrali smo kaskade in orhideje v beli barvi, ki pa v sredici 'skrivajo' prav tako rumeno in rdečo barvo. Skratka barve, ki jih najdemo v vatikanski zastavi,« je razložil Jevšnik, ki dodaja, da so omenjene orhideje – vrednost donacije ocenjujejo na 7000 evrov – tudi izredno hvaležne za vzdrževanje. »Kaskade niso občutljive, ustreza jim temperatura med 16 in 30 stopinjami Celzija. Prav tako jim je treba zagotoviti ustrezno vlago, kar pa v baziliki ne bo problem,« je povedal Jevšnik in dodal, da so transportu kljub temu namenili veliko pozornosti. »Ta sicer ne bo potekal po ustaljenih logističnih tirnicah, ampak smo orhideje poslali s tovornjakom hladilnikom, v katerem bo zagotovljena ustrezna temperatura 18 stopinj Celzija. Orhideje namreč potrebujejo izjemno natančno definirano temperaturno okolje in želimo si, da na cilj prispejo v vsem svojem sijaju.«

Tudi tokrat dogovori po diplomatski poti

Slovenske orhideje bosta v papeževi državi pričakala dr. Sabina Šegula, strokovnjakinja s področja floristike, in njen kolega Peter Ribič, strokovnjak na področju hortikulture, ki od leta 2011 vsako leto poskrbita za velikonočno okrasje, od leta 2013 pa v Vatikan prihajata krasit baziliko tudi pred božičem. Tudi letos se veselita sodelovanja z vatikanskimi cvetličarji. Letos bosta prvič uporabila slovenski phalaenopsis, k cvetličnemu aranžmaju okoli Berninijevih stebrov v baziliki svetega Petra pa bosta dodala še približno 2500 vrtnic in 1000 rumenih nageljnov. »Uporabili bomo seveda tud zelenje in šlajer, ki ga bo treba vključno s preostalim rezanim cvetjem previdno vtikati v podlago. Ta je še ena slovenska inovacija, ki bo romala k svetemu očetu. Podjetje Oasis-Adria je namreč izdelalo podlago, ki ima luknje za lončnice z orhidejami, prav tako dvojno dno, da bomo zagotovili ustrezno drenažo,« je povedala Šegulova in dodala, da bi cvetlični aranžmaji lahko baziliko krasili še vsaj mesec ali dva.

In če si cvetličnih aranžmajev ne boste mogli ogledati v Vatikanu, si en model lahko v prihodnjih dneh ogledate v župnijski cerkvi svetega Jakoba v Dobrovniku in na Bledu.