Vsi odštevajo dneve do rojstva najbolj pričakovanega estradnega otroka, deteta princa Harryja in Meghan Markle. Vse v zvezi z otrokom je vroče tabloidno blago. Tako kot vsaka zvezdniška nosečnost je tudi ta vplivala na bodoče matere zahodnega sveta. Meghan se namreč ravna po vseh trenutno najbolj modnih zapovedih. Pa ne le kar zadeva oblačila, tudi kar zadeva nosečnost in priprave na vzgojo otroka. Najprej je med nosečnicami postala zelo priljubljena nosečniška joga, ki naj bi jo vojvodinja izvajala do zadnjega dneva svoje nosečnosti in ki naj bi njeno telo pripravila na porod. Prav tako razglaša, da bo eko mama, kar pomeni, da se bo njeno dete prehranjevalo z ekološkimi živili. Otroško sobo sta prebarvala z veganskimi barvami, kar koli naj bi to že bilo. Izdeluje jih nemško podjetje Auro, oplesk pa oddaja prijeten vonj rožmarina in evkaliptusa. Otroška soba bo sive barve. Kajti največja skrivnost je, katerega spola bo otrok, saj starša o tem molčita. Mediji so pograbili lapsus Serene Williams, ki je v pogovoru o Meghan njeno nerojeno dete naslovila z »ona« – torej sedaj vsi sumijo, da bo deklica.

Deklice, ki želijo biti kralji

S spolom otroka pa je povezana tudi novica, ki so jo britanski mediji zapisali že pred mesecem dni. Princ in njegova soproga naj bi se namreč kot moderna liberalna starša, kot ju opisujejo prijatelji, odločila, da bosta otroka vzgajala »spolno fluidno«. To se pravi ne kot dečka ne kot deklico, brez tradicionalnih stereotipov, vezanih na spol. Taka vzgoja pomeni vse od tega, da otroška soba ni roza ali modra, do tega, da se deklice igrajo z avtomobili, dečki z barbikami, in tudi do tega, da starši izbirajo spolno nevtralna oblačila, to se pravi, da deklice ne nosijo kril. V najbolj radikalni obliki spolno fluidne oziroma nevtralne vzgoje celo v govoru ne uporabljajo spolno definiranih zaimkov.

Spolno fluidna vzgoja je sicer prisotna že nekaj let, v zadnjem letu pa je postala modna muha predvsem zvezdnikov. Igralka Kate Hudson je denimo dejala, da bo tako vzgajala svojo hčerko Rani. Kasneje je na svojem facebooku razložila, da to pomeni, da bo poskušala fokus vzgoje prenesti stran od stereotipov o ženskah. »Nočejo vse deklice biti princese, nekatere želijo biti kralji.« Mimogrede, otrok Meghan in Harryja je sedmi v vrsti, da zasede britanski prestol.

Spolno najbolj nevtralen zvezdniški najstnik ta hip pa je Jaden Smith, sin Willa Smitha. Trdi, da so ljudje zaradi spolnih norm zmedeni. Zato se oblači v krila, pozira v katalogih ženske mode, navsezadnje je ustvaril tudi linijo spolno nevtralne mode.

Švedski eksperiment

Sicer se je eksperiment s politično ultrakorektno vzgojo dečkov in deklic začel v Skandinaviji. Na Švedskem so že od leta 1996 tudi v javnem šolskem sistemu spolno nevtralni vrtci. Denimo v bogati četrti Stockholma je vrtec Egalia, v katerem otroke vzgajajo v spolni nevtralnosti. Vzgojitelji se v pogovoru z varovanci izogibajo zaimka on ali ona, namesto tega otroke raje imenujejo z njihovimi imeni ali pa s spolno nevtralnim zaimkom »hen«, ki so ga prav z namenom spolno fluidne vzgoje v švedščino leta 2012 uradno prevzeli iz finščine. V vrtcu ni nobenih knjig z zgodbami, ki opisujejo ženske in moške stereotipne vloge. Otroci ne poznajo pravljic, kot sta Pepelka in Sneguljčica, temveč poslušajo zgodbe o dveh žirafah, ki sta posvojili krokodila.

Direktorica vrtca Lotta Rajalin je za BBC dejala, da želijo v vrtcu otrokom ponuditi večjo svobodo ter jih ne omejevati z družbeno določenimi vlogami spolov. »V našem načinu vzgoje ni fantovskega in dekliškega sveta, temveč le otroški svet. Toda deklice v vrtcu vedo, da so deklice, in fantje, da so dečki. Ne ukvarjamo se z biološkim spolom, temveč z družbeno determiniranim.«

Odločitev staršev, ne pa otrok

Fluidnost spolne identifikacije je tako ponekod postala del sodobne vzgoje. In je na neki način posledica sodobne družbe, kjer vlogi moškega in ženske v družini še zdaleč nista več tradicionalni. Oče kuha, mati hodi v službo, oba pospravljata. »Živimo v obdobju, za katero je značilno spoznanje o odsotnosti kakršnih koli trdnih tal, ki bi omogočala brezskrbno oziroma univerzalno identifikacijo,« je v knjigi Izzivi in pasti sodobne vzgoje zapisal Blaž Ferlinc in opozoril, da sta tako toga spolna vloga kot fluidnost za otrokov razvoj lahko škodljivi. »Fluidne spolne, generacijske in družinske vloge staršev predstavljajo za otroke frustracijo, težave z identiteto s posledičnimi neugodnimi vplivi na izoblikovanje občutka lastne vrednosti.«

Ivana Gradišnik, vodja Familylaba, je zatrdila, da v enajstih letih svojega delovanja na področju vzgoje v Sloveniji še ni naletela na par, ki bi otroke vzgajal spolno nevtralno. Takšen način vzgoje v najbolj ekstremnih oblikah se ji zdi celo etično sporen. »Vse strategije v vzgojnih stilih služijo potrebam staršev in so odraz ideološke agende staršev,« je prepričana. Dodala je, da morajo starši prevzeti odgovornost za tak način vzgoje. »Če bo spolno fluidno vzgojen otrok pri dvajsetih letih svojim staršem dejal, da so mu s svojo vzgojo uničili življenje, se mu morajo starši z vso odgovornostjo opravičiti z razlago, da so ga vzgajali po svojem najboljšem prepričanju.«

Nenazadnje je Kensingtonska palača prav zaradi precejšnjega razburjenja javnosti izdala uradno obvestilo, da princ Harry in Meghan svojega otroka ne bosta vzgajala spolno fluidno. Torej bi verjetno lahko bil princ ali princeska.