Priznanje za častnega meščana Ljubljane bosta letos na slavnostni seji 9. maja prejela gledališka in filmska igralka Ivanka Mežan ter partizanski komandant Franc Sever - Franta. Nagrade glavnega mesta Ljubljana bodo podelili donedavni direktorici Živalskega vrta Ljubljana Zdenki Barbari Ban Fischinger, predstojnici kliničnega oddelka za reprodukcijo ljubljanske ginekološke klinike Edi Vrtačnik Bokal, nekdanjemu svetniku Liste Zorana Jankovića Marjanu Jerneju Virantu, Ginekološki kliniki UKC Ljubljana in Društvu Salezijanski mladinski center Rakovnik. Na slavnostni seji bodo podelili tudi plakete glavnega mesta, ki so si jih letos zaslužili dolgoletna predsednica sveta četrtne skupnosti Moste Stanislava Marija Ferenčak Marin, doktorica biokemijskih znanosti Tamara Lah Turnšek, pevka in radijska voditeljica Anja Rupel, Zdravstveni dom Ljubljana, Policijska uprava Ljubljana, Društvo general Maister Ljubljana ter Zavod Nora, center sodobnih zasvojenosti.

Mežanova brez glasu proti, pri Severju Franti proti SDS in NSi

Dolgoletna članica Združenja dramskih umetnikov Slovenije, gledališka in filmska igralka Ivanka Mežan si je po mnenju občine naziv častne meščanke zaslužila, ker je »s svojim 75-letnim umetniškim delom ustvarila neprecenljivo vrednost za slovenski narod, začenši v partizanskem gledališču pa vse do izjemnih filmskih vlog v zadnjem času«.

Mežanova se je rodila v Mariboru, po začetkih v partizanskem gledališču se je vpisala na Akademijo za igralsko umetnost v Ljubljani in postala članica ljubljanske Drame. Od leta 1945 do upokojitve leta 1979 je na tem odru ustvarila sto različnih vlog slovenskih in tujih avtorjev, k tem pa je dodala še več kot dvajset vlog v slovenskih filmih, med drugim tudi Maruše v filmski klasiki Cvetje v jeseni. V svoji karieri je osvojila praktično vse igralske nagrade: nagrado vesna za vlogo v filmu Vztrajanje, filmsko nagrado bert, Borštnikov prstan za življenjsko delo ter Borštnikovo nagrado za vlogo Scircie in nagrado Prešernovega sklada za vlogo Varvare Petrovne Stavrogine. Za častno občansko je bila izglasovana brez glasu proti.

Bolj razdeljeni so bili svetniki pri glasovanju o predlogu, da častni občan postane Franc Sever Franta, ki je kot osemnajstletnik vstopil v partizane, leta 1945 pa vodil enega največjih spopadov z nemško vojsko v času NOB v Sloveniji, in sicer preboj iz nemškega obroča na Menini planini. Za podelitev naziva je glasovalo 32 mestnih svetnikov z Liste Zorana Jankovića, Levice, SD, liste Socialno-liberalni, Liste kolesarjev in pešcev, medtem ko je bilo proti devet svetnikov SDS in svetnica NSi Mojca Sojar. Kot je pojasnila v obrazložitvi glasu, je imela NSi svoj predlog za častnega meščana, in »če podpiram svojega kandidata, sem težko za drugega«.

Po drugi strani je vodja svetniškega kluba SD Marko Koprivc izpostavil, da je bil Franta »eden od pomembnejših ljudi v partizanski bitki, antifašist in velik človek«. Naziv si po njegovi oceni zasluži tudi zato, ker Ljubljana spodbuja zgodovino antifašizma.

Franta je bil sicer tudi uspešen direktor ljubljanskega letališča, ki se je pod njegovim vodstvom razvilo v mednarodnega. S tem je tudi gospodarstvo Ljubljane in Slovenije dobilo pomembno okno v svet, so zapisali na občini. Franta je bil eno leto tudi direktor Adrie Airways, nato se je upokojil. Za svoje delo je prejel več državnih odlikovanj.

Levica proti Virantu zaradi groženj novinarjem

Svetniki so bili bolj enotni pri glasovanju o nagradah glavnega mesta, razen pri predlogu, da se nagrado podeli nekdanjemu svetniku Liste Zorana Jankovića Marjanu Jerneju Virantu, ki je po obrazložitvi občine kot direktor zadruge na Igu prispeval k oživitvi konjereje na južnem delu Barja in v okviru krajevne skupnosti Rudnik pripomogel h gradnji gasilskega doma, preprečil umestitev skladišča s kemikalijami ter sodeloval pri pripravi zazidalnega načrta za tivolsko obvoznico in severni del avtoceste. Čeprav o tem niso razpravljali, so proti podelitvi nagrade glasovali v Levici, kjer so pred tem zahtevali, da se o nagradah glasuje po posameznih kandidatih. Vodja svetniške skupine Levice Milan Jakopovič nam je povedal, da so bili proti Virantovemu predlogu, ker ne morejo podpreti kandidata, ki je v preteklosti grozil novinarjem. Gre za dokaj bizarno zgodbo iz leta 2012, ko je Virant, ki je oče Jankovićeve soproge Mije, na rubežu premičnin Jureta Jankovića iz hiše v Grosupljem novinarju Financ grozil s pištolo, za katero je kasneje povedal, da jo ima zakopano na vrtu, v zagovoru dejanja pa je med drugim dejal, da se je novinarja ustrašil, ker je bosanskega videza. Jakopovič nam je na vprašanje, zakaj tega niso izpostavili tudi na seji, odgovoril: »Ne vem, zakaj.«