Mladoletne učenke iz Burundija so se zaradi nedolžne otroške potegavščine znašle v priporu. Šolarke so porisale fotografijo predsednika države v šolskem gradivu, kar je za tamkajšnje oblasti zadosten razlog za aretacijo, vodstvo šole pa je mladoletnice trajno izključilo.

»To je kratenje njihove pravice do izobraževanja,« se oglašajo komentatorji na družbenih omrežjih, ki v znak podpore objavljajo s ključnikom #FreeOurGirls opremljeno fotografijo predsednika Pierra Nkurunzizaza z narisanimi rogovi, brki, brado, sončnimi očali in podobnim.

Dekleta so bila po nekaj dneh sicer izpuščena iz pripora, a je temu sledila trajna izključitev iz šole. »Učenke so s svojim dejanjem kršile šolska pravila, zaradi česar so trajno izključene. V naslednjem šolskem letu se lahko vpišejo v katero drugo šolo« piše v pismu, ki ga je podpisala ravnateljica Isaie Nkinzingabo. Mednarodna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je dogodek obsodila, njen predstavnik Lewis Mudgepa je za CNN dejal, da primer dokazuje, kako spolitiziran je tamkajšnji šolski sistem. Ne gre namreč za prvi primer aretacije osnovnošolcev. Ti si bili že večkrat v priporu zaradi risanja in pisanja po fotografiji predsednika.

Predsednik Nkurunziza, ki je na oblasti od leta 2005, je 2015 tretjič zmagal na volitvah, katerih izvedbo so spremljali množični protesti.