Deklica Gaja je ta mesec praznovala šesti rojstni dan, a praznovanje ni potekalo tako, kot je pri šestletnikih običajno. Ni se podila naokrog z vrstniki, saj ne more hoditi, celo glave ne zmore sama držati pokonci, kaj šele jesti in piti. Vse življenje bo potrebovala pomoč drugih ter celostno razvojno in nevrološko obravnavo z nevrofizioterapijo. Po zapletih pri porodu v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj se je namreč deklica rodila v »zelo težkem stanju« in z znaki najtežje nevrološke okvare. Med njenimi glavnimi diagnozami sta cerebralna paraliza in najtežja stopnja epilepsije z vsakodnevnimi epileptičnimi napadi, opisuje zastopnik njene družine odvetnik Aljoša Ravnikar.

Brez komentarja porodnišnice in zavarovalnice

Gajini starši, ki so pred kratkim povili še enega, tokrat povsem zdravega otroka, se ne želijo izpostavljati, opozarja Ravnikar, zato je danes novinarjem odvetnik sam predstavil vmesno sodbo okrožnega sodišča v Kranju, s katero je odločilo, da so tožbeni zahtevki mladoletne Gaje in njenih staršev po temelju utemeljeni v celoti. »To pomeni, da je sodišče odločilo, da sta Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj in Zavarovalnica Triglav kot njena zavarovalnica odgovorni za nastalo škodo. Ni pa sodišče še odločalo o višini odškodnine, o tem bo odločalo po pravnomočnosti vmesne sodbe,« je pojasnil odvetnik. Ali se bosta toženi ustanovi na vmesno sodbo pritožili, ni znano. Vodstvo kranjske porodnišnice zadeve ne želi komentirati. »Ker sodni postopek še poteka, vam podrobnosti v zvezi s tem postopkom in njegovimi okoliščinami ne moremo razkriti, niti jih ne smemo komentirati. Prav tako vam zaradi varovanja zaupnih podatkov ne moremo in ne smemo razkrivati podrobnosti primera. Vsekakor pa bo Zavarovalnica Triglav dokončno odločitev sodišča tudi v tem primeru v celoti spoštovala in ravnala v skladu z njo,« pa so nam odgovorili z Zavarovalnice Triglav.

Tožniki, kot pojasnjuje njihov odvetnik, zahtevajo odškodnino za nastalo škodo, tri različne rente in odškodnino za materialne stroške. Starši pričakujejo tudi odškodnino za svoje duševne bolečine. »Sodišče je izračunalo nekaj več kot milijonski znesek,« pravi Ravnikar. Tudi če sodišče v nadaljevanju tožnikom ne bo pritrdilo pri celotnem znesku, pa se bo po odvetnikovih besedah vendarle nabralo kar nekaj zamudnih obresti, ki nikakor ne bodo zanemarljive.

Namesto carskega reza»umetni popadki«

Tožba je bila sicer vložena pred tremi leti, prvo obravnavo pa je kranjsko okrožno sodišče izvedlo februarja lani. »Starši več kot leto dni od prvega posveta z odvetnikom tožbe niso nameravali vložiti in je ne bi vložili, če bi se porodnišnica za napako opravičila,« še opozarja Ravnikar. Kot pojasnjuje, je Gajina mama v porodnišnico prišla večer pred porodom. Že naslednje jutro naj bi jo, kot odvetnik povzema zaslišanje izvedenke in prič v sojenju, morali intenzivno spremljati vse naslednje dopoldne. Neustrezno stanje je po pojasnilih odvetnika, ki je povzemal sodbo, kazal že jutranji srčni utrip ploda okoli 9. ure zjutraj, izmerjen s CTG – napravo za kontinuirano spremljanje plodovih srčnih utripov. »Sodišče pa ugotavlja, da se je zdravnik porodničar, ki je bil do 15. ure odgovoren za porodni blok, pri porodnici zglasil le enkrat oziroma ji je le enkrat posvetil nekoliko več kot le bežno pozornost, čeprav je bila porodnica v porodno sobo premeščena ob 7.15. Med 12.10 in 13. uro v porodni sobi ni bilo nikogar od zdravstvenega osebja, niti babice ne,« še v povzetku sodbe navaja Ravnikar.

Vsaj okoli 15. ure, če ne že prej, bi morali, navaja ugotovitve sodišča, izvesti preiskavo, s katero bi preverili, kako je plod preskrbljen s kisikom, a tega niso storili. Namesto da bi poskrbeli za takojšnje končanje poroda s carskim rezom, so porodnico priključili na infuzijo s hormonom oksitocinom, ki naj bi pospešil popadke, in ji hitrost infuzije še pospešili, s tem pa krčenje maternice in morebitno pomanjkanje preskrbe s kisikom v tkivih še povečevali. »Otrok se je z vakuumskim porodom rodil ob 16.26 in se je 86 minut po tistem, ko so se vsi strinjali, da so šle stvari po zlu, še dušil,« je opisal Ravnikar.