V Hacu so se odločili, da bodo postavili sistem video nadzora, ki bo na več dvokilometrskih odsekih nadziral povprečno hitrost posameznih vozil. Kamere bodo zabeležile tudi registracijo vozila, na podlagi katere bodo kršiteljem hitrostnih omejitev pošiljali kazni, navaja zagrebški časnik.

Kot dodaja časnik, bodo kamere postavili tudi ob delih avtoceste, na katerih potekajo gradbena dela, kot tudi na odsekih, na katerih najpogosteje prihaja do prometnih nesreč zaradi prehitre vožnje. Projekt nameravajo uveljaviti med letoma 2020 in 2023.

V Hac ob tem izpostavljajo, da cilj projekta ni kaznovanje voznikov, temveč krepitev prometne kulture, osveščanje in opozarjanje. Odseke, na katerih bodo nove kamere, bodo opremili z ustreznimi znaki.

Že nameščene kamere niso nameščene za merjenje hitrosti

V Hac menijo, da bodo na ta način povečali varnost na hrvaških avtocestah in zmanjšali posledice prometnih nesreč. Ob tem so navedli primer z Nizozemske, kjer so se po uvedbi podobnega sistema na avtocesti med Rotterdamom in Delftom v 18 letih zmanjšale prekoračitve hitrosti na 0,5 odstotka in prometne nesreče s smrtnih izidom za polovico.

Na hrvaških avtocestah že obstajajo kamere za nadzor prometa, a niso natančno nameščene za meritve hitrosti. Za to so pooblaščeni policisti, ki v posebnih patruljnih vozilih brez policijskih označb na avtocestah lovijo prehitre voznike.

Hac tudi napoveduje, da namerava do konca leta postavili novo 3D prometno signalizacijo, s katero bodo poskušali dodatno opozarjati voznike, naj se ne vključujejo na avtocesto v napačni smeri. Poleg hitrosti je neprevidna vključitev voznikov s počivališč in vozlišč v napačni smeri na avtoceste eden od glavnih vzrokov hudih prometnih nesreč na hrvaških avtocestah.