Na Švedskem se te dni piše o nekoliko nenavadnem zaposlitvenem oglasu. Seznam delovnih obveznosti izbranega kandidata bo izjemno kratek. Pravzaprav bo na njem samo ena alineja: Zaposleni se mora zglasiti na delovnem mestu in prižgati luči. Nato bo lahko počel kar ga bo volja, prav lahko tudi nič.

Gre za razpis »Večna zaposlitev« švedske Javne agencije za umetnost, ki išče delavca, katerega edina naloga bo, da se zglasi na delovnem mestu in prižge luči. »Zaposleni ne potrebuje nobenih posebnih veščin in predznanj,« še piše v razpisu. Izbran kandidat, ki bo poleg mesečne plače upravičen do vseh pravic, ki jih prinaša pogodba o delovnem razmerju, bo vsako jutro pritisnil na stikalo, s katerim bo prižgal luči na železniški postaji.

»Delavec ne bo razstavni eksponat«

Za projektom stoji umetniški dvojec, ki je zmagal na razpisu, na katerem so iskali najboljše ideje, kako oživiti železniške postaje, da te ne bi bile le prostor prehoda, pač pa nekaj več. Zmagovalca, umetnika Jakob Senney in Simon Goldin, pravita, da tisti, ki bo dobil službo, ne bo tam zgolj z namenom, da s prisotnostjo zabava okolico. »Zaposleni ne bo nekakšen razstavni eksponat, ki bi bil na ogled mimoidočim. Seveda pa bo lahko viden okolici, če bo sam tako želel,« je Goldin pojasnil za The Local. Izbranemu kandidatu ne bo treba službenega časa preživljati na postaji Korsvägen, še dodaja Goldin. V razpisu je precej ohlapno določeno, da v času trajanja zaposlitve delavec ne sme opravljati drugega plačanega dela, lahko pa denimo piše knjigo ali je ustvarjalen na kak drug način. Izbrani delavec bo podpisal pogodbo, ki velja »večno« ali vsaj tako dolgo, dokler je ne bo sam prekinil.

Zaradi kontroverznega zaposlitvenega oglasa je bila dvignjena marsikatera obrv. Medtem ko je švedska umetniška srenja večinoma enotna, da gre za dober projekt, s katerim metaforično prostor spreminjamo v čas, je med laiki nekaj več zgražanja. Mnogim gre kajpada v nos, da bo davkoplačevalski denar porabljen na ta način (umetniški duo Senney in Goldin bo denar, ki ga je dobil z zmago na razpisu, namenil za plačo izbranega kandidata). Gre za nagrado v višini približno 575.000 evrov, ki bi naj bila po pričakovanju mnogih porabljena za dekoracijo nove postaje.

Če vas mika tovrstna zaposlitev, čez sedem let pozorno spremljajte švedske zaposlitvene oglase. Šele takrat bodo namreč zares izbrali nekoga, ki bo z delom pričel leto dni kasneje, ko se bo odprla prenovljena postaja Korsvägen.