»Rezultati volitev mi ne dopuščajo druge možnosti,« je ob najavi odstopa na svoji spletni strani zapisal Sipilä. Že pred volitvami je sicer napovedal, da bo v primeru slabega rezultata odstopil s čela svoje liberalne stranke, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

57-letnik, ki bo do izvolitve naslednika opravljal tekoče posle, je vodenje stranke prevzel leta 2012. Od zmage na parlamentarnih volitvah leta 2015 pa je vodil vlado.

Sredinska stranka je največja poraženka nedeljskih volitev, na katerih je osvojila 13,8 odstotka glasov, kar je več kot sedem odstotnih točk manj kot na prejšnjih volitvah. Analitiki krivdo za slab rezultat stranke pripisujejo težkim odločitvam na področju gospodarstva, ki jih je morala vlada sprejeti za ponoven zagon gospodarstva po dolgotrajni krizi.

Zmagali so Socialni demokrati, ki so zgolj za 0,2 odstotne točke prehiteli skrajno desne Prave Fince. Socialni demokrati bodo imeli v parlamentu 40 poslancev, nacionalisti pa 39. Premierjevo stranko so prehiteli še konservativci.