Na Univerzi Columbia v New Yorku so v ponedeljek tradicionalno razglasili dobitnike Pulitzerjevih nagrad za novinarske dosežke, ki jih podeljujejo že od leta 1917. Časnik South Florida Sun Sentinel si je pulitzerja za javno službo prislužil s poročanjem o strelskem pohodu na šoli v Parklandu, v katerem je februarja lani umrlo sedemnajst ljudi. Uredništvo Sun Sentinela je svoje delo izjemno dobro opravilo, saj so razkrili napake vodstva šole in policije pred dogodkom in po njem. Prestižno nagrado, zlato medaljo, je floridski časnik prejel že leta 2013.

Trump kot navdih

Časnika New York Times in Wall Street Journal sta prejela nagradi za preiskovanje finančnih tokov ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegove družine. Pri New York Timesu so v osemnajstmesečni raziskavi razkrinkali davčne prevare Trumpovega poslovnega imperija, novinarji Wall Street Journala pa so razkrili Trumpova denarna nakazila dvema ljubicama med kampanjo za predsedniške volitve leta 2016.

Los Angeles Timesu je šla nagrada v kategoriji raziskovalnega novinarstva, in sicer za poročanje o ginekologu z Univerze v južni Kaliforniji, ki je bil obtožen spolnega nasilja nad stotinami mladih žensk. Nagrada za udarno vest pa je po novem v vitrini sodelavcev časopisa Pittsburgh Post-Gazette, ki so pisali o pokolu v sinagogi v Pittsburghu oktobra lani.

Pred objektivom in za njim

S fotografskima nagradama se lahko ponašata Reuters in The Washington Post. Prvemu gre nagrada za fotografijo dogodka, in sicer za osupljivo vizualno pripoved o obupu in žalosti priseljencev, ko so v ZDA potovali iz Srednje in Južne Amerike. The Postu pa priznanje za reportažno fotografijo, s katero je ovekovečil hudo lakoto v Jemnu. V posebni kategoriji je bilo omenjeno tudi uredništvo časnika Capital Gazette iz Annapolisa v zvezni državi Maryland, kjer je napadalec junija lani ustrelil pet novinarjev. Posthumno nagrado je prejela lani preminula kraljica soula Aretha Franklin, ki je s svojo ustvarjalnostjo več kot pol stoletja bogatila ameriško glasbo in kulturo.