Danes zjutraj so gasilci sporočili, da so ogenj, ki je izbruhnil na notredamski katedrali v ponedeljek ob 18.43 in potem zajel okoli tisoč kvadratnih metrov njene strehe, pogasili. Kljub temu bi se še vedno lahko kaj zrušilo. Oba glavna zvonika iz 13. stoletja sta rešena, tudi zidovi in orgle iz 19. stoletja, ki so ene največjih na svetu. Uničena pa sta 93 metrov visok koničast stolp iz 19. stoletja in ostrešje iz hrastovine iz 13. stoletja. Ranjeni so policista in gasilec, mrtvih ni bilo.

Francosko tožilstvo je začelo preiskavo s predpostavko, da je do požara prišlo na podstrešju katedrale zaradi malomarnosti. Očitno je bilo premalo, da so pred katastrofo čuvaji trikrat na dan opravili obhod pod streho.

Najbrž je izbruh požara povezan z obnovitvenimi deli, saj naj bi najprej začeli goreti gradbeni odri. Torej naj ne bi šlo za teroristični napad in podtikanje ognja, na kar so namigovali alternativni francoski mediji, ko so neutemeljeno trdili, da je požar izbruhnil na dveh koncih stavbe.

Okoli 400 gasilcev je požar obvladalo šele po 12 urah gašenja. Še ob 22. uri, to je dobre tri ure po izbruhu požara, so dvomili, da bodo ogenj lahko ustavili, in se bali, da bo zgorela vsa cerkev, vendar jim ga je do jutra uspelo pogasiti.

Vsa Francija zbira sredstva

Francoski predsednik Emmanuel Macron je že v ponedeljek ob 21. uri, ko je prišel na prizorišče katastrofe, obljubil, da si bo vsa Francija prizadevala obnoviti požgano katedralo, ki je eden največjih kulturnih spomenikov evropske gotike. Že v torek zjutraj je bilo tako na razpolago vsaj 360 milijonov evrov za obnovo notredamske katedrale. Dve družini francoskih milijarderjev, Arnault in Pinault, sta obljubili 200 in 100 milijonov evrov, mesto Pariz 50 milijonov, pariška regija pa 10 milijonov evrov. Pozneje je 100 milijonov evrov obljubila še francoska naftna družba Total, družina Bettencourt, ki ima v lasti L'Oreal, pa 200 milijonov evrov.

Podjetje Charlois, ki je glavni francoski predelovalec hrastovine, pa bo darovalo les za obnovo požganega ostrešja. Skupno bo po ocenah vodilnih v podjetju v ta namen potrebnih 1300 hrastov ali 3000 kubičnih metrov lesa. Ker mora biti kakovost vrhunska, bo dovolj tovrstnega lesa mogoče zbrati šele v nekaj letih.

Po svetu vsi šokirani

Po vsem svetu so bili v ponedeljek zvečer šokirani zaradi požara v eni najbolj znanih cerkva na planetu. O velikem pomenu notredamske katedrale v Evropi in svetu priča denimo dejstvo, da je bil za Srbe leta 1989 hud udarec, ker v notredamski cerkvi ob 600-letnici kosovske bitke niso zvonili.

Ob požaru niso mogli biti ravnodušni ljubitelji francoske literature 19. stoletja, saj jo je v romanu Notredamski zvonar ovekovečil Victor Hugo. Najbolj je požar seveda prizadel katoličane, in to tik pred velikim petkom, ko s Kristusovo smrtjo na križu nastopi katastrofa. »Sveti sedež je novice o strahovitem požaru, ki je opustošil notredamsko katedralo, simbol krščanstva v Franciji in svetu, spremljal pretreseno in žalostno,« je sporočil papežev govornik Alessandro Gisotti.

»Notredamska cerkev pripada vsemu človeštvu. Kako žalosten pogled,« je v ponedeljek zvečer na twitterju zapisal predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Tudi ameriški predsednik Donald Trump je bil zaprepaden. »Tako strašno, tak uničujoč ogenj na notredamski katedrali.« Predlagal je uporabo letal za gašenje ognja. Toda francoski strokovnjaki so odvrnili, da bi tone vode, ki bi jo naenkrat spustila na ogenj takšna letala, katedralo lahko povsem porušile. Torej bi bilo zdravilo hujše od same bolezni. Poleg tega so takšna letala na jugu Francije in bi potrebovala dve uri do Pariza. Težava je tudi to, da ne bi mogla nikjer v bližini Pariza zajeti vode.

Iz Kremlja se je oglasil Vladimir Putin in ponudil rusko pomoč pri obnovi katedrale. Franciji je ponudil najboljše in najbolj izkušene ruske strokovnjake za restavriranje kulturne dediščine.

Pomoč obljublja tudi Unesco

Sicer so tudi doslej v Notre-Dame neprestano potekala restavratorska dela, saj gre za velikansko cerkev, dolgo 127 metrov, 40 metrov široko in 33 metrov visoko, ki ima 69 metrov visoka zvonika. Denar za to je zbiral poseben francoski sklad za kulturno dediščino. Odslej pa bo moral zbirati denar za obnovo, pri čemer namerava za to začeti mednarodno akcijo. Pariška županja Anne Hidalgo je že predlagala mednarodno donatorsko konferenco. Pomoč pri obnovi je s svojimi strokovnjaki že obljubila tudi direktorica centra za svetovno dediščino pri Unescu (Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo).