Najhitreje, v treh do šestih mesecih, se lahko v Angliji pa tudi v Walesu in na Severnem Irskem po sedanji zakonodaji ločiš, če partnerja obtožiš, da ti je bil nezvest ali da se je nerazumno vedel. Ali pa eno od teh dejanj priznaš sam. Reforma ločitvene zakonodaje naj bi po besedah pravosodnega ministra Davida Gauka, ki je mimogrede proti brexitski ločitvi Velike Britanije od EU, končala igro obtoževanja (angl. blame game).

Iskanje krivca odpade

Ne gre ravno za igro, ampak za vzajemno obtoževanje zakoncev, kdo je kriv za razpad zakona. Reforma naj bi prinesla preprostejše, hitrejše in, kot upajo, bolj civilizirano ločevanje z manj sovražnih čustev. Po sedanji zakonodaji mora eden od zakoncev za sprožitev ločitvenega postopka navesti enega od petih ponujenih razlogov. Na prvih treh mestih so nezvestoba, nerazumno vedenje in »dezerterstvo« (torej da ga je partner zapustil). Ločitev lahko zahteva par, ki je živel ločeno več kot dve leti, oziroma eden od zakoncev, če je par živel ločeno najmanj pet let. Tudi če se drugi zakonec noče ločiti. V teh treh primerih je ločitveni postopek razmeroma kratek, saj traja od tri do šest mesecev. Nekaj drugega je, če se želi par razvezati brez navajanja krivde ali razlogov. Angleški, valižanski in severnoirski pari morajo sodišču dokazati, da so živeli ločeno najmanj dve leti, škotski pa eno leto.

Dolgotrajnost ločevanja povečuje težave

Minister Gauke je priznal, da dolgotrajnost ločitvenega postopka ne pomaga pri reševanju zakonskih razmerij. Po njegovem mnenju prej povečuje sovražnost in podaljšuje pripisovanje krivde, zaradi česar imajo pari po ločitvi slabše odnose, kot bi jih imeli, če bi bil ločitveni postopek kratek. Glavne žrtve so otroci. Poudaril je, da bo vlada nov zakon parlamentu predlagala takoj, ko bo na voljo dovolj parlamentarnega časa zanj.

Glavne novosti reforme so štiri. Ena je ta, da zakoncema za sprožitev ločitvenega postopka ne bo treba narediti nič drugega, kot se strinjati, da je njun zakon »nepopravljivo propadel«. Iskanje krivca ali razloga za ločitev bo torej odpadlo. Druga velika novost pa je, da bo tudi zakonec, ki se ne želi razvezati, moral privoliti v ločitev.

Tretja novost je povezana s trajanjem ločitvenega postopka. Po reformi bo moralo od vložitve zahtevka za ločitev do razveljavitve zakonske zveze (decree absolute) miniti najmanj šest mesecev. Po teh šestih mesecih, v katerih naj bi imel čas za premislek in možnost, da spremeni mnenje, bo moral zakonec, ki je vložil zahtevek za ločitev, potrditi, da vztraja pri svoji odločitvi. Potem bo prejel potrdilo (certifikat), končni dokument, ki je dokazilo, da je tudi uradno samski in se lahko vnovič poroči. Pomembna novost je tudi ta, da lahko zakonca skupaj zahtevata ločitev.

Velika podpora nekrivdni ločitvi

Zares ključna novost je ta, da za ločitev ne bo več potrebna krivda, ki je temelj obstoječega ločitvenega sistema. To bo največja sprememba v otoški ločitveni zakonodaji v zadnjih petih desetletjih. Enoletno posvetovanje vlade z javnostjo je pokazalo, da velika večina Otočanov podpira nekrivdno ločitev. Velika večina tudi misli, da ni prav, da se je neprimerljivo lažje poročiti kot ločiti. Odvetniki, specialisti za ločitev, menda odobravajo predlagane spremembe z besedami: »Dobrodošli v 21. stoletju.« Pa čeprav bodo z ločitvami manj zaslužili.