Danes potrjeni mandat Evropski komisiji tlakuje pot k skorajšnjemu začetku pogovorov. Mandat sicer predvideva pogajanja o omejenem trgovinskem dogovoru, torej zgolj o odpravi carin na industrijske izdelke, ne vključuje pa kmetijskih proizvodov.

Pogajalci naj bi med drugim razpravljali tudi o tesnejšem sodelovanju pri regulaciji na področjih, kot je farmacija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na informacije AFP naj bi Francija glasovala proti mandatu, Belgija pa naj bi se pri glasovanju vzdržala. Pariz naj bi bil proti zaradi negativne nastrojenosti v državi pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo med 23. in 26. majem.

Glasovanje je sicer potekalo na zasedanju kmetijskih ministrov EU v Luksemburgu.

Proces temelji na dogovoru ameriškega predsednika Trumpa in predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja julija lani, ki je vsaj začasno preprečil trgovinsko vojno med EU in ZDA.

Ta je pretila po uvedbi novih ameriških carin na jeklo in aluminij in ob ameriških grožnjah uvedbe novih carin na avtomobile. Trenutno so carinske dajatve na uvoz avtomobilov v ZDA 2,5-odstotne, ameriški predsednik pa je namignil, da bi bile lahko po novem 25-odstotne.

Z novimi carinami je Trumpova administracija zagrozila tudi pred dnevi v luči dolgoletnega spora med ZDA in EU o državni podpori izdelovalcema letal Boeing in Airbus.

Bruselj je pogajalska izhodišča objavil januarja, po štirih sestankih evropske komisarke za trgovino Cecilie Malmström in ameriškega trgovinskega predstavnika Roberta Lighthizerja, ki predsedujeta posebni, izvršni delovni skupini, vzpostavljeni za uresničitev julijskega dogovora. Članice so tako za potrditev potrebovale več mesecev.