O Luki Lindiču, enem najboljših slovenskih alpinistov, smo nazadnje pisali v začetku lanskega poletja, ko je s soplezalko, Nemko Ines Papert, zaključil odpravo na Šiša Pangmo, najnižjega izmed osemtisočakov (8027 metrov), na katerem sta nameravala preplezati prvenstveno smer. Že na začetku ju je med aklimatizacijskim vzponom na sosednjo goro Nyanang Ri zajel plaz, potem pa se jima zaradi nenehnega sneženja in hudega mraza ni uspelo aklimatizirati za vzpon na vrh Šiša Pangme.

Pred tednom dni sta Lindič in Papertova poslala razveseljivo novico iz Kanade, kjer sta skupaj z ameriško alpinistko Brette Harrington preplezala prvenstveno, 1100 metrov dolgo smer, poimenovali so jo The Sound of Silence, v vzhodni steni 3235 metrov visoke gore Mount Fay v gorovju Alberta. Njihova smer je tudi prva do konca splezana na tej strani gore.

Lindič je poskušal splezati prvenstveno smer v tej steni že pred tremi leti, takrat je plezal skupaj s svojim prijateljem, kanadskim alpinistom Marc-Andrejem Leclercom. Zaradi slabega vremena in nemogočih razmer sta morala vzpon prekiniti. Od takrat je slovenski plezalec želel poskus vzpona ponoviti, posebno po nesrečni smrti 25-letnega Leclerca. Marca lani je namreč skupaj z ameriškim alpinistom Ryanom Johnsonom opravil prvenstveni vzpon na enega od vrhov v gorskem grebenu Mendenhall Towers na Aljaski, med sestopom pa sta se ponesrečila in reševalna ekipa je šele po večdnevnem iskanju iz helikopterja opazila le njuno opremo in vrvi v ledeniški razpoki.

Lindič in Papertova sta pripotovala iz Nemčije v Kanado konec letošnjega marca in se napol naključno srečala z Leclercovo nekdanjo partnerico Brette Harrington. Plezati so začeli 2. aprila zgodaj zjutraj, po navpičnih lednih stebrih in strmem snegu so najprej sledili originalni smeri, ki so jo leta 1984 preplezali Kanadčani Barry Blanchard, David Cheesmond in Carl Tobin, v osrednjem, najtežjem delu stene, ki so se mu Kanadčani zaradi pomanjkanja opreme in nevarnih razmer izognili z dolgim prečenjem v desno, pa je naveza Lindič-Papert-Harrington nadaljevala naravnost v deviški svet gore.

»Preplezali smo več zelo divjih, strmih raztežajev in preživeli noč kakšnih 250 metrov pod vrhom,« je poročal Luka Lindič. V bivaku na ozki polički so tudi praznovali rojstni dan Ines Papert. »Naslednji dan smo se morali kar močno boriti, da smo preplezali odseke v zelo krušljivi in zelo strmi skalni steni. Snežni metež, ki nas je zajel sredi dneva, je le še dodal k izkušnji,« je opisal sklepni del vzpona Lindič. »Ko sem preplezal zadnji previs, prek katerega sem obšel snežno opast, sem iz čiste sreče začel hudičevo vriskati. Kmalu sta se mi pridružili pomrznjeni dekleti in od sreče smo vriskali skupaj. Lahko bi začutil, da je Marc-Andre z nami in ne bi si mogel predstavljati, kako bi lahko to plezanje izpeljali bolje.«

Ime smeri (Zvok tišine) so plezalci posvetili spominu na Leclerca in je prva smer, ki v celoti poteka v vzhodni steni Mount Faya. Njeno težavnost so ocenili z M8 WI5.