Cerar je na izjavi po srečanju poudaril dobre odnose z ZDA, ki jih namerava v prihodnje še okrepiti. Ob tem je spomnil na nedavno ustanovljeni skupini prijateljstva s Slovenijo v obeh domovih ameriškega kongresa. Gosar sopredseduje skupini v predstavniškemu domu, senatorka Amy Klobuchar pa skupini v senatu. Oba imata slovenske prednike.

»Za Slovenijo je to izrednega pomena,« je ocenil Cerar ter pojasnil, da bo lahko Slovenija svoje politične interese tako uveljavljala tudi s pomočjo skupin prijateljstva.

Minister je sicer še ocenil, da je Slovenija v zadnjih desetih letih dobro sodelovala z ZDA, a da je bilo premalo neposrednega stika na najvišji politični ravni. »To želim sedaj kot zunanji minister izboljšati,« je poudaril in zagotovil, da tega ne namerava narediti v škodo odnosov Slovenije z drugimi državami.

Pogovori in komunikacija pomemben del sodelovanja

ZDA so ene od pomembnejših investitork v Sloveniji, je pojasnil Cerar in dodal, da z Gosarjem verjameta, da lahko še okrepijo gospodarsko sodelovanje.

Ameriški kongresnik, ki se v Sloveniji mudi na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja, je danes poudaril, da so pogovori in komunikacija pomemben del sodelovanja med državama. Tako lahko iščemo rešitve in skupaj zmagujemo, kot se je izrazil. Ob tem je ocenil, da so skupine prijateljstva pomembna priložnost za ohranjanje in krepitev dialoga.

Ponovil je tudi svoje navdušenje nad Slovenijo in ocenil, da so »vaši prebivalci vaše bogastvo«.

Sogovornika sta sicer danes naslovila tudi aktualne politične teme, med drugim sta spregovorila o razmerah na Zahodnem Balkanu in o mednarodnih sporazumih z Iranom, Rusijo in Kitajsko, je še pojasnil Cerar.