Hokejisti Olimpije niso izkoristili izjemne priložnosti, da bi v finalu alpske lige prvič povedli. Potem ko so v petek Brunicu v gosteh zabili kar sedem golov in izenačili rezultat v zmagah na 1:1, so bili strelsko učinkoviti tudi danes, saj so v dveh tretjinah dosegli štiri gole ter imeli pred zadnjimi dvajsetimi minutami prednost dveh zadetkov. Ljubljančani so prednost zapravili, agresivni gostje pa so v zadnji tretjini zabili kar štiri gole in povedli z 2:1 v zmagah. Četrta tekma finala bo v Tivoliju že jutri ob 19.15.

Učinkoviti prvi tretjini

Gostujoči hokejisti so v igro vstopili hrabro in bili na začetku dvoboja nevarnejši tekmeci. Potem ko se je Olimpija ubranila naleta z igralcem manj, je kmalu dobila priložnost z igralcem več. Napako Saša Rajsarja v napadalni tretjini je Brunico izkoristil z odličnim protinapadom, ki ga je realiziral Markus Gander, ter povedel svoje moštvo v vodstvo z igralcem manj. Olimpija se je po šoku hitro pobrala in po zaslugi Rajsarja v enajsti minuti izenačila. Slovenski hokejisti so imeli v prvi tretjini veliko težav v obrambni tretjini, ko so jih Italijani tesneje pokrili. Neodločnosti Ljubljančanov Brunico ni kaznoval. V zaključku prve tretjine je Olimpija napadla, si priborila nekaj lepih priložnosti, a več kot vratnico ni zadela. »Imamo razlog, da optimistično vstopimo v nadaljevanje dvoboja,« je bil odločen Aleš Mušič.

Toda v drugo tretjino so odločneje vstopili gostje, saj je Olimpijin vratar Žan Us v prvi minuti in pol zbral kar pet obramb. Olimpija je z natančnim strelom Luke Vidmarja prvič povedla v 23. minuti, ko so bili nagrajeni glasni navijači, ki so se v tej sezoni zbrali v največjem številu. Brunico je izenačil v 27. minuti z igralcem več, ko se je po dobljenem sodniškim metom sam pred Usom znašel Armin Hofer. Že čez dobro minuto je bila Olimpija znova v vodstvu, ko je Gregor Koblar uspešno realiziral odbitek gostujočega vratarja Colina Furlonga. Pred koncem druge tretjine si je Olimpija priborila dva gola prednosti, ko je Aljaž Chvatal realiziral uspešen protinapad in iz oči v oči matiral Furlonga. »V obrambni tretjini delamo preveč napak, kar Olimpija odlično izkorišča. Ne najdemo preproste igre, ki nas je krasila skozi vso sezono,« je bil jezen gostujoči kapetan Armin Helfer.

Traversa kaznoval napaki Kranjca

Brunico je po napaki Aleša Kranjca na začetku zadnje tretjine znižal zaostanek že v trinajsti sekundi. Tomasso Traversa je bil tvorec preobrata tudi po treh minutah in pol, ko je Brunico po izključitvi nezbranega Kranjca dvoboj izenačil. Kako nevaren je italijanski napad z igralcem več, je dokazal Raphael Andergassen, ki je v 48. minuti izkoristil izključitev Vidmarja ter vnovič ponesel svoje moštvo v vodstvo. Olimpija je v zadnjih minutah napadla, si priborila nekaj priložnosti, toda Brunico je potrdil zmago z zadetkom v prazen gol.

»Ko smo v zadnji tretjini prejeli zadetek že po trinajstih sekundah, se nismo znali več sestaviti. Jutri nas čaka nova tekma, v kateri bomo skušali ponoviti igro iz prvih dveh tretjin,« je dejal pomočnik trenerja pri Olimpiji Matej Hočevar. Trener Brunica Petri Mattila je po drugi finalni zmagi povedal: »Moštvo je pokazalo izjemen karakter. Po drugi tretjini nam ni bilo lahko, saj je Olimpija strogo kaznovala naše napake. Igralci so se zbrali, saj so vedeli, da so v sezoni igrali precej bolje, kot so kazali na ledu. Jutri nas čaka nova težka tekma.«