Na obrežju Soboškega jezera, streljaj od avtoceste, je tudi uradno odprla vrata nova pomurska atrakcija – Expano. Obiskovalcem bo ta ponudil zanimiv vpogled v nekatere od številnih dejavnosti na območju, turistični informativni center pa jih bo usmerjal do zanimivosti širše v regiji. Dejstvo je, da Pomurje z dobrim milijonom prenočitev za slovenski turizem predstavlja zelo pomembno območje. »Država je pridobila nov reprezentančni projekt, ki na vzorčen način predstavlja ne le vrata v Pomurje, pač pa tudi v Slovenijo,« je na odprtju povedal predsednik DZ Dejan Židan, ki kot domačin Soboško jezero tudi pogosto obišče, Expano pa prav tako označil za »katalizator preobrazbe prostora v Murski Soboti, ki je še včeraj predstavljal neizkoriščeno in degradirano območje, pa tudi občine in Pomurja«.

Povezovanje z lokalnimi pridelovalci, tudi termami

Paviljon so postavili v sklopu projekta Vrata v Pomurje – regijski promocijski center, kot osebni projekt pa ga je s prvim dnem prevzel tudi Bojan Kar, direktor Razvojnega centra Murska Sobota, ki je dejal, da Expano razume kot regionalni razvojni projekt. »Je mnogo več kot samo vrata v Pomurje turistom in servis gostiteljem. Interaktivna in doživljajska zgodba Expana je tista, ki navdušuje in nagovarja raznorazno publiko. Iskrena želja vseh pa je, da bodo obiskovalci paviljona raziskovanje nadaljujejo po Pomurju,« je povedal Kar in omenil tudi odlično sodelovanje in povezovanje tako z lokalnimi pridelovalci in predelovalci kot tudi z lokalnimi termami. Tako lahko že uvod v kulinarično doživetje Pomurja doživite tudi v gostinskem lokalu Expana.

Hologrami živali, 3D-potovanja skozi čas, polet z balom,…

Pri snovanju vsebine Expana so upoštevali, da bo predstavljal presečišče med gospodarsko in turistično vizijo in ju bo povezoval skozi pet ključnih gospodarskih in turističnih stebrov: narava, termalna voda, aktivni turizem, kulinarika in kulturna dediščina. »V paviljonu se ob gostilni in trgovinici z izdelki lokalnih ponudnikov z levega in desnega brega Mure nahaja še del, ki ponuja interaktivne vsebine. Meandri paviljona nosijo vsebinska poimenovanja, in sicer so to Panofilm, Panoskop, Neuroterme, Čarobna jasa, Panoart in Panolet,« je razločila vodja paviljona Helga Lukač. »Tako lahko denimo preizkusite simulacijo poleta z balonom, se umirite v sobi z imenom neskončna ravnica, preizkusite se lahko v kvizu o zgodovini regije, pogledate, kakšen je razgled s štirih pomurskih izletniških točk,« je nadaljevala. Paviljon prinaša tudi 3D-potovanje skozi čas, s pomočjo misli boste lahko premikali vodo ali si iz vodnih curkov sestavili poljubno besedo, spoznavate lahko živali in drevesa Pomurja in še več. A kot poudari tudi Lukačeva, njihov namen ni, da vsi, ki pridejo k njim, spoznajo Pomurje le na interaktiven način, temveč da jih navdušijo, da gredo regijo odkrivat sami.