»Titanov stroj za obdelavo kovine smo člani kulturnega društva Priden možic postavili v parku Evropa avgusta 2013 v sklopu razstave Kam so šle vse fabrike. Razstava je bila prva iz niza skupnih razstav z Medobčinskim muzejem Kamnik in prvi korak v boju za priznanje in ohranitev bogate kamniške industrijske dediščine,« razloži predsednik društva Goran Završnik. Kot pravi, težko razume, da se je zdaj, ko so stroj, ki je ostal v parku kot opomnik na neurejena področja, ko so ga udarniško in na lasten račun prebarvali in ga dvignili na varnejši betonski podstavek, v Kamniku vnela žgoča polemika, ali artefakt tja sploh sodi in ali ne gre morda za spomenik, ki nima nikakršnih dovoljenj in soglasij. Nekaterim preprosto le ni všečen.

Stiskalnica ni spomenik

»Ne, ne gre za spomenik in ga tudi nikoli nismo tako imenovali, še manj postavili za stalno. Ker pa park Evropa (še) nima urejene celostne podobe, in ker nam kljub izjemnim naporom v Kamniku še ni uspelo rešiti vprašanja, kam z izjemno bogato industrijsko dediščino, od leta 2014 pa je Kamnik tudi brez kulturne strategije, je artefakt ostal na mestu, kjer je stal med razstavo, in nas še vedno opominja na naštete probleme,« Razloži Završnik. Pravi, da so ob razstavi Kam so šle vse fabrike pridobili soglasje za uporabo parka za potrebe festivala Kamfest, katerega del je bila razstava.

»Ker bi umik stroja po našem mnenju pomenil zgolj nadaljnje zatiskanje oči pred konkretnimi problemi, smo ga konec marca zaradi nevarnosti, da bi se zaradi že deloma nagnitega lesenega podstavka prevrnil, očistili, prebarvali in postavili na varnejši podstavek,« pravi Završnik. Če pa so že zavihali rokave, so ga želeli tudi lepo polepšati in mu vdihniti še sodobnejšo vsebino, nadaljuje. Novo modro barvo, ki z odtenkom simbolično povezuje Kamnik in Evropo, mu je izbral priznani kamniški likovni umetnik Dušan Sterle. Prav tako se je ta pomenljivo odločil tudi, da na stroj vdela 29 evropskih zvezd, še razloži Završnik. Pri delu so jim priskočili na pomoč tudi prostovoljci iz programa Erazmus, MC Kotlovnice in celo nekaj mimoidočih.

Na občini iščejo trajno lokacijo

Polemika o Titanovi stiskalnici, ki stoji v parku Evropa, ni zaobšla niti vodstva občine, kjer se zavedajo, da gre za začasno opozorilo društva na pomen ohranjanja kamniške industrijske dediščine. »Na občini se zavedamo, da park Evropa ni ustrezna lokacija za razstavo industrijskega eksponata. Ko bomo zagotovili primerno lokacijo za razstavljanje tovrstnih eksponatov, bomo staro stiskalnico trajno preselili, površino, kjer trenutno stoji, pa bo društvo Priden možic saniralo,« so povedali na občini in dodali, da je bilo treba podstavek eksponata obnoviti zaradi varnosti.

Do lani se je v skupni režiji KD Priden možic in Medobčinskim muzejem Kamnik zvrstilo še več odmevnih dogodkov, ki so opozarjali na industrijsko dediščino, recimo razširjena razstava z enakim imenom v Medobčinskem muzeju na Zapricah, Gunpowder City, Pot smodnika in tovarištva, Mesto na sodu smodnika marec, Naše tovarne – naš ponos, našteva Završnik. Ne skriva, da so za svoje delo na področju ohranjanja kulturne dediščine maja 2016 prejeli tudi Valvasorjevo priznanje za ohranjanje kulturne dediščine.