Predstavništvo WHO za Libijo je na twitterju sporočilo, da bo organizacija v Tripolis poslala medicinsko opremo in dodatno osebje. Obenem so obsodili napade na zdravstveno osebje med spopadi, ki so se začeli 4. aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih urada ZN za humanitarne zadeve (Ocha) je bilo zaradi spopadov razseljenih več kot 13.500 ljudi, več kot 900 pa se jih je moralo zateči v začasna zatočišča.

Sile generala Haftarja (LNA), ki so sprožile ofenzivo za zavzetje Tripolisu, zavračajo mednarodne pozive po ustavitvi spopadov. Enote mednarodno priznane libijske vlade so v odgovor začele protiofenzivo.

Sprti strani sta ob spopadih na tleh izvajali tudi letalske napade, nato pa druga drugo obtoževali napadov na civiliste, še poroča AFP.

Konkretna nevarnost za izbruh humanitarne krize

Napeto dogajanje v Libiji z veliko zaskrbljenostjo spremljajo v Rimu. Kot je razvidno iz poročila italijanske obveščevalne službe AISE, bi se lahko spričo stopnjevanja konflikta do 6000 ljudi iz Libije podalo na pot proti Italiji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijanske obveščevalne službe pri tem opozarjajo na nevarnost, da bi z novim migrantskim valom v Italijo prišli tudi islamski teroristi.

Na tisoče ljudi, ki se zadržujejo v libijski taboriščih za migrante, med njimi veliko žensk in otrok, se pripravlja na beg v Italijo, piše v poročilu, s katerim je po poročanju milanskega časnika Corriere della Sera seznanjen tudi italijanski premier Giuseppe Conte.

»Obstaja konkretna nevarnost izbruha humanitarne krize v Libiji, ki jo želimo za vsako ceno preprečiti. Pogovarjamo se z vsemi stranmi v Libiji,« je dejal Conte, ki se namerava v ponedeljek v Rimu srečati s katarskim zunanjim ministrom in namestnikom katarskega premiera Mohamedom bin Abdulrahmanom al-Thanijem. Govorila naj bi o Libiji, je APA izvedela v vladnih krogih v Rimu.