Predsednik odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev v predstavniškem domu ameriškega kongresa, demokrat Richard Neal, je v začetku meseca v skladu z zakonom zahteval od finančnega ministrstva davčne napovedi predsednika Trumpa od leta 2013 do leta 2018.

Potem ko administracija do 10. aprila ni odgovorila na zahteve demokratov, je Neal v pismu Upravi za notranje prihodke (IRS), kot se ameriška davčna služba imenuje, zapisal, da če IRS ne bo upoštevala novega roka, bodo to razumeli kot zavrnitev zahteve, poroča britanska mreža BBC.

Minister za finance Mnuchin je v soboto dejal, da ministrstvo »skrbno« preučuje zahtevo po izročitvi Trumpovih davčnih napovedi. Kot je navedel, bodo do roka podali odgovor na zahtevo demokratov, a ob tem ni želel zagotoviti, ali bodo do roka tudi zaključili pravni pregled, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neal zahteva Trumpove osebne davčne napovedi in tudi napovedi osmih njegovih podjetij oziroma skladov in organizacij. Demokrati upajo, da bodo v dokumentih odkrili morebitni konflikt interesov in kršitev davčne zakonodaje.

Trump je prvi od predsedniških kandidatov v sodobni zgodovini, ki pred volitvami ni hotel objaviti svojih davčnih napovedi, z izgovorom, da je pod revizijo. Po zmagi je dejal, da mu, kot kaže, tega ni potrebno storiti, saj je zmagal.