Več ključnih ministrov, med njimi zunanji minister Rijad Malki, je ostalo na položaju. Nova vlada vključuje predvsem zaveznike 84-letnega Abasa in člane Fataha, nekaj ministrov je tudi iz manjših frakcij.

Abas, ki je na položaju že od leta 2005, je dolgoletnega tesnega svetovalca Štajeha marca imenoval za premierja in mu poveril oblikovanje nove vlade, potem ko je dotedanji premier Rami Hamdala konec januarja odstopil.

Štajeh je bil pred tem član glavnega odbora stranke Fatah in vodja palestinskega ekonomskega sveta za razvoj in obnovo. Njegovo imenovanje je po navedbah AFP Abasov poskus, da bi še bolj osamil političnega tekmeca, skrajno gibanje Hamas, ki ima od leta 2007 pod nadzorom območje Gaze.

Prejšnja palestinska vlada pod vodstvom Hamdale, ki je veljal za politično neodvisnega, je bila oblikovana v času dobrih odnosov med Fatahom in Hamasom in je uživala tudi podporo slednjega.

V Hamasu so se na imenovanje Štajeha odzvali s sporočilom, da ne bodo priznali nobene nove vlade, ki ne bo oblikovana na podlagi nacionalnega konsenza.