Po podatkih ZN je z območij sedanjih spopadov v Libiji, kjer naj bi bilo mrtvih okoli 60 ljudi, zbežalo že 9500 ljudi. Po opozorilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) bi bilo lahko beguncev v naslednjih dneh tudi več sto tisoč, izbruhnile bi lahko epidemije tuberkuloze, ošpic in prebavnih bolezni.

V četrtek, 4. aprila, je 76-letni general Kalifa Haftar, ki kot gospodar vojne že nekaj časa obvladuje vzhodni del Libije, v zadnjih mesecih pa tudi jug, ukazal svojim silam s 300 vozili prodor proti 400 kilometrov oddaljenemu Tripolisu. Tako so se včeraj zjutraj v glavnem mestu slišale eksplozije in streljanje. Šlo je za spopade med Haftarjevimi enotami, ki so se vkopale 11 kilometrov južno od središča mesta, in silami, zvestimi vladi narodne enotnosti. Njen predsednik Faiez Sarraj sicer obvladuje zgolj območje Tripolisa, pa še tu se mora opirati na različne milice, ki niso vedno zanesljive. A njegova vlada je mednarodno priznana, tudi od Združenih narodov in zahodnih držav.

Vendar Francija, ki si želi predvsem red in mir v Libiji, že več let podpira samodržca Haftarja. V Parizu, kjer sicer uradno podpirajo Sarraja, menijo, da je samo Haftar sposoben na jugu Libije preprečiti kaos, širjenje terorizma in dotok migrantov. Francozi pa zdaj zanikajo, da bi vnaprej vedeli za Haftarjevo ofenzivo in obtožujejo Američane, da so ga spodbudili k temu. Eksplicitno pa Haftarja podpirajo Rusija, Egipt in Savdska Arabija.

Generalu Haftarju večina Libije

Med najodločnejšimi nasprotniki generala Haftarja je znamenita milica iz Misrate, mesta vzhodno od Tripolisa. Zaslovela je z bojem proti diktatorju Moamerju Gadafiju leta 2011. Pravzaprav so vse milice nastale v tem boju in glavna težava Libije je, da se po zmagi nad tiranom niso razpustile.

Haftarju pa je na vzhodu uspelo združiti več protiislamističnih milic, poleg tega se zanj bojuje milica iz sudanskega Darfurja. Januarja in februarja letos mu je uspelo osvojiti še jug Libije, velikansko puščavsko območje ob meji s Sudanom, Čadom, Nigrom in Alžirijo. Med drugim je na jugu zavzel pomembna naftna polja. Od lani poleti pa obvladuje območje okoli mesta Sirte, ki leži sredi libijske obale, kjer so največja libijska črpališča nafte. Tako ima veliko prednost pred Sarrajem, ki niti Tripolisa nima povsem v rokah. Zdaj bi lahko izgubil še to. Vendar bi lahko Haftarjev napad mobiliziral branilce Tripolisa.