V letošnjem letu so se pogoji za svetovno gospodarsko rast občutno izboljšali, saj so glavne centralne banke z ZDA na čelu signalizirale, da bodo spet z ustreznimi ukrepi stimulirale gospodarsko rast, obenem vse bolj kaže, da so ZDA in Kitajska blizu trgovinskega sporazuma.

Svetovna gospodarska rast, ki je v lanskem letu znašala 3,6 odstotka, se bo v letošnjem letu upočasnila na 3,3 odstotka, vendar obeti za naprej vlivajo optimizem, saj IMF v letu 2020 spet pričakuje 3,6-odstotno rast BDP. V drugi polovici letošnjega leta se pričakuje krepitev gospodarske rasti na račun stimulativne monetarne politike, izboljšanja razmer v evrskem območju ter stabilizacije razmer na razvijajočih se trgih, predvsem v Argentini in Turčiji.

Priča smo torej nadaljevanju gospodarske ekspanzije, v okolju izjemno nizkih obrestnih mer, kar kaže, da je delniški razred še vedno najbolj zanimiv. Z nestrpnostjo vlagatelji pričakujejo objave rezultatov podjetij za prvi kvartal letošnjega leta, ki so se začele v tem tednu.