V Lunini vili se poleg zdravljenja travm pri otrocih in mladostnikih posvečajo tudi preprečevanju travm. Z izobraževanjem staršev in otrok o tem, kako prepoznati zlorabo in kako jo zaustaviti, si želijo dolgoročno zmanjšati njihovo število. Nina opaža, da so gibanja proti spolnim zlorabam, kot je »Jaz tudi« (#MeToo), pogovor o tej temi nekoliko detabuizirala. »Že to, da si ljudje upajo govoriti o zlorabi, je veliko. Če jo znajo prepoznati, se bodo prej odzvali in pomagali.«

Ljudi zato učijo, kako prepoznati prve znake travme pri otroku. »Raziskave kažejo, da je spolno zlorabljen vsak peti otrok. V Sloveniji je to kar 70.000 otrok. Številka se marsikomu zdi pretirana; mnogi zamahnejo z roko in rečejo, ah, pa saj ne poznam nikogar, ki bi bil zlorabljen. Pa ga res ne? Ko začnemo razmišljati o svojem razredu v osnovni šoli, se bo vsak gotovo spomnil dveh ali treh otrok, ki so bili drugačni, izločeni. In verjetno so bili prav ti zlorabljeni, pa na to takrat nismo pomislili,« pravi Nina.

Tako odrasle kot otroke si želi opogumiti, naj se ob srečanju z otroki v stiski ne obrnejo proč. »Ko otroke v osnovni šoli vprašamo, kako pomagati človeku, ki se duši, bodo skoraj vsi vedeli pravilni odgovor. Ko pa jih vprašamo, kako bi pomagali prijatelju, ki ga doma pretepajo, nastane tišina. Odrasli, ki so preživeli zlorabo, pravijo, da je za izhod iz teme dovolj ena sama oseba, ki prepozna stisko in zna prisluhniti. To je lahko sorodnik, lahko prijatelj, ali pa samo sosed,« pravi Nina.

Da bi lahko brezplačno terapijo zagotoviti čim večjemu številu otrok v stiski, so v Lunini vili razvili projekt Otrokov heroj. Heroj lahko postane vsak, ki je voljan in zmožen mesečno nakazovati vsaj 15 evrov kot prispevek za brezplačno psihosocialno pomoč otrokom, ki so preživeli fizično, čustveno, spolno zlorabo ali zanemarjanje. »Najbolj strah me je klicev, ko imamo zasedena že vsa mesta za brezplačne terapije. Ne morem si predstavljati, da bi lahko zavrnila otroka, ki ima nočne more in moči posteljo, ker ga zlorablja sorodnik.« Otrokovi heroji jim pomagajo, da do takšnih situacij ne prihaja.

Pomemben del Nininega poslanstva je tudi učenje staršev, kako naj otrokom pomagajo reševati manjše težave. »Če se bodo otroci znali spopadati s težavami, se bodo znali s stisko soočati tudi, ko odrastejo. Najlažje je kritizirati državo in obsojati ljudi, ki zlorabljajo, toda če bi se ti znali soočati s stiskami, do zlorab ne bi prihajalo,« meni Nina.