Choe je na položaju zamenjal 91-letnega Kim yong-nama, ki je položaj opravljal skoraj 20 let in je veljal za diplomatski obraz Severne Koreje.

Zamenjavo na položaju so opravili mesec dni po volitvah parlamenta, ki se uradno imenuje vrhovna ljudska skupščina. Choe je formalno prevzel položaj njenega predsednika in s tem tudi položaj predsednika države, a dejanska oblast je v rokah voditelja Kima in njegovih najbližjih sorodnikov.

Choe je položaj prevzel v obdobju živahnega diplomatskega dogajanja, po dveh vrhunskih srečanjih Kima z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Upokojitev Kim yong Nama je bila spričo njegove starosti pričakovana, poroča nemška tiskovna agencija dpa. A analitiki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pravijo tudi, da gre na zamenjavo, ki je tudi generacijska, gledati predvsem v luči propadlega zadnjega vrha med Kimom in Trumpom februarja v Hanoju.

Choe že sedaj desna roka

Leta 1950 rojeni Choe je že doslej veljal za desno roko severnokorejskega voditelja in pogosto so ga označevali za dejansko številko dve komunističnega režima.

V 80. letih minulega stoletja je vodil severnokorejske mladinske delegacije na obiske v številne države, vključno z Rusijo, Libijo in Kitajsko. Leta 2017 je bil imenovan v vplivno centralno vojaško komisijo vladajoče Delavske stranke. Nekatera poročila navajajo tudi, da je eden izmed njegovih sinov poročen z vplivno Kimovo sestro Kim Yo Jong.

Je pa Choe tudi eden izmed treh Severnih Korejcev, ki so jih ZDA lani uvrstile na seznam posameznikov, za katere veljajo sankcije, ker naj bi kršili človekove pravice.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je decembra lani v izjavi navedel, da Choe vodi službe Severne Koreje, »ki izvajajo režimske brutalne dejavnosti cenzure, kršitev in zlorab človekovih pravic«.

Po mnenju analitikov sicer ameriške sankcije ne bodo imele kakega posebnega vpliva na njegove diplomatske podvige v prihodnosti, vsaj dokler se bo dialog med Pjongjangom in Washingtonom nadaljeval.

Poleg tega, da je postal predsednik države, je Choe po novem tudi prvi podpredsednik komisije za državne zadeve, kar je najvišji organ odločanja v Severni Koreji. Ta položaj so nedavno ob spremembi ustave izumili na novo, po besedah poznavalcev pa pomeni, da bo lahko Choe sodeloval z najvišjimi diplomati države. Med njimi so zunanji minister Ri Yong Ho, njegov namestnik Choe Son Hui in glavni jedrski pogajalec Kim Yong Chol.