"Nobenih ambicij nimamo, da bi obdržali oblast. Nismo pripravili rešitev za prihodnost ali ideologije, o tem bo odločalo ljudstvo," je v nagovoru poudaril Abdin in dodal, da je namen začasnega sveta pomagati oblikovati dialog med političnimi strankami in državljani, s katerim bi končali krizo v državi, poročajo tuje tiskovne agencije. Je pa izjavil tudi, da vojska ne bo trpela kršitev varnosti, in s tem zažugal na desettisoče protestnikom, ki so tudi minulo noč kljub policijski uri nadaljevali sedeči protest pred sedežema vojske in vlade v prestolnici Kartum.

Protestniki, ki s sedenjem demonstrirajo že vse od sobote, namreč ne verjamejo, da bo državni udar, ki je z oblasti odnesel dolgoletnega predsednika Omarja al Baširja, prinesel resnične spremembe. Terjajo svobodne in pravične volitve, po katerih bi lahko oblikovali civilno vlado.

Strmoglavljeni Bašir je Sudanu vladal več kot 30 let in je bil s tem eden izmed svetovnih voditeljev z najdaljšim stažem. Mednarodno kazensko sodišče že več let terja njegovo izročitev zaradi obtožb o genocidu in vojnih zločinov med konfliktom v Darfurju.

A nova vojaška oblast je danes sporočila, da 75-letnega predsednika, ki so ga v četrtek prepeljali na "varen kraj" ne bo izročila v Haag. "Mi, vojaški svet, predsednika v času našega vladanja ne bomo izročali tujini," je poudaril Abdin. Sudanska vojska je v četrtek izvedla državni udar in strmoglavila Baširja. Vojska je obenem suspendirala ustavo, razpustila parlament, vlado in lokalne oblasti ter za tri mesece razglasila izredne razmere. Nato je sestavila začasni vojaški svet, ki bo državi vladal v prehodnem obdobju. To bo predvidoma trajalo dve leti.

Razmere v Sudanu so bile pred tem že nekaj časa negotove. Državo so že od decembra lani pretresali protesti proti Baširju, ki pa so minuli konec tedna dobili nov zagon.