Kot so izpostavili, sta Šarec in Li »potrdila tradicionalno zelo dobre odnose med državama, ki se poglabljajo na številnih področjih«. Šarec je izpostavil pomen krepitve dvostranskega gospodarskega sodelovanja in izrazil zadovoljstvo nad kontinuirano rastjo blagovne menjave med državama.

Za Slovenijo, ki ima izvozno usmerjeno gospodarstvo, je pomembno, da sodelovanje v pobudi 16+1 odpira vrata slovenskim podjetjem. Med perspektivnimi področji sodelovanja je slovenski premier izpostavil avtomobilsko industrijo, farmacijo, visoke tehnologije, civilno letalstvo in znanost, so še sporočili iz Ukoma.

Dodali so še, da je slovenski premier povabil predsednika kitajske vlade Lija na obisk v Slovenijo.

Lahko bi prišlo do srečanja Šarca in Plenkovića

Glavni del zasedanja pobude bo sicer na vrsti v petek. Do vrha prihaja le nekaj dni po tistem, ko sta Evropska unija in Kitajska na srečanju v Bruslju sprejeli skupno izjavo, ki utira pot partnerstvu, utemeljenem na vzajemnosti. Na Kitajskem si prizadevajo, da bo tudi pobuda 16+1 del globalnega kitajskega infrastrukturnega projekta nove svilne poti. Pričakujejo, da bodo od šestnajsterice slišali o projektih, ki bi postali del nove svilne poti.

Ob robu tega vrha bi lahko prišlo tudi do srečanja Šarca in hrvaškega premierja Andreja Plenkovića po zaostritvi odnosov med državama zaradi prisluškovalne afere v arbitraži ter domnevnih poskusov vplivanja hrvaške vlade na POP TV.