April je v Trbovljah čas za okoljske projekte, ki so se v načrtih oblikovali med jesenjo in zimo. Občina Trbovlje je kot prva zasavska občina v minulem letu uspešno kandidirala na razpisu Interreg in iz tega naslova pridobila namenska evropska denarna sredstva za razvoj turizma in ohranitev industrijske dediščine.

V sklopu omenjenega projekta bo novo podobo dobila tudi lokacija v središču mesta pri krožnem krožišču. »To je le eden od projektov, ki bodo realizirani v sklopu projekta Inspiracija v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Hrvaška 2014–2020, sofinancira pa ga EU iz sredstev sklada ESRR,« pojasnjujejo na občini. Poleg infrastrukture bo nova tudi prostorska ureditev ter navezava zgornjega in spodnjega platoja, postavitev šestih tako imenovanih kulturnih točk s klopmi in strehami na sončne celice, ki bodo omogočale proizvajanje električne energije za napajanje mobilnih naprav in osvetlitve.

Doslej le parkiranje, odslej tudi druženje

V novo vizualno podobo bodo vključeni tudi občani. Na strehah bodo zapisane misli trboveljskih kulturnikov, ki se bodo projicirale na tla. Tla bodo opremljena s fotoaktivnimi tlakovci, ki čistijo zrak v neposredni okolici, nameščene bodo informacijske table z osnovnimi napotki in informacijami o občini. Na sredini platoja bo postavljen monolit, ki bo prikazoval obraze živečih Trboveljčank in Trboveljčanov. Stvar bo videti tako, da se bodo fotografije posodabljale in na monolitu bo lahko vsak zagledal sebe ali koga od bližnjih, poznanih in drugih.

Na novo urejen prostor bo poleg drugačne vizualne podobe imel predvsem funkcijo druženja, ohranjanja trboveljske zgodovine in kulture. Hkrati bo pomembna točka, kjer bodo obiskovalci in turisti dobili informacije o Trbovljah. Izvajalec je podjetje AMG Nemec. Skladno z načrti in pogodbo je konec del predviden v drugi polovici junija, vrednost projekta pa je 617.000 evrov.