Izpostavil je nujnost obnove resnega političnega dialoga ter priznal, da uporniški general Halifa Haftar ni poslušal njegovega poziva, naj ne začenja ofenzive na Tripoli, ko se je z njim minuli teden srečal med obiskom v Libiji.

VS ZN se je sestal na zahtevo Velike Britanije in Nemčije, da bi govorili o predlogu resolucije o prekinitvi ognja v Libiji, kot tudi o pozivu stranema h končanju spopadov, kar naj bi varnostni svet sprejel na eni od prihodnjih sej.

Uporniške sile Libijske narodne vojske (LNA) generala Haftarja so prejšnji teden začele ofenzivo za zavzetje libijske prestolnice, enote mednarodno priznane libijske vlade pa so v nedeljo začele protiofenzivo. LNA, ki nadzoruje dele ozemlja na vzhodu in jug Libije, proti prestolnici prodira z juga in jugovzhoda.

Poročajo o spopadih južno od prestolnice, od koder naj bi zbežalo najmanj 6000 ljudi. Lokalne oblasti se bojijo humanitarne katastrofe v primeru spopadov v Tripoliju, kjer živi dva milijona ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Haftarjeva ofenziva na Tripoli je vzbudila globalne bojazni, da bo prišlo do zaostritve konflikta v z nafto bogati Libiji, ki je v kaosu od strmoglavljenja režima Moamerja Gadafija leta 2011.