»Rad bi čestital Bibiju Netanjahuju, morda je malo zgodaj, ampak očitno je zmagal,« je dejal Trump in pri tem omenil načrt za mir na Bližnjem vzhodu, na katerem po njegovih besedah delajo, od kar je prišel v Belo hišo, njegova vsebina pa ostaja skrivnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelskega premierja, ki ga je v času volilne kampanje sprejel v Beli hiši, je Trump označil za prijatelja in odličnega zaveznika.

»Prijatelju« Netanjahuju je preko twitterja čestital tudi italijanski notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini. Ob tem je poslal »velik objem« izraelskemu narodu ter objavil fotografijo, na kateri se z Netanjahujem rokujeta in smejita.

V Berlinu pa so v odzivu na izid volitev v Izraelu dejali le, da upajo, da bo kmalu oblikovana vlada. Tiskovni predstavnik nemške vlade je dejal, da so izzivi v regiji številni, zato je hitro oblikovanje vlade ključno. Kanclerka Angela Merkel pa Netanjahuju še ni čestitala, ker še niso bili objavljeni uradni rezultati volitev, je dodal.

Je pa Netanjahuju že čestital avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je na twitterju zapisal: »Čeprav še ni uradnih rezultatov, je nekaj že jasno: znova ste dobili rekordno podporo ljudi.« Dodal je, da se veseli nadaljnjega sodelovanja v dobro ljudi v Izraelu in v Avstriji.

Izraelski premier Netanjahu je po skoraj vseh preštetih glasovih zmagovalec torkovih parlamentarnih volitev v Izraelu in je na poti do svojega petega mandata na čelu vlade. Zmago sta sicer po volitvah razglasila tako Netanjahu kot njegov glavni izzivalec Beni Ganc, a bo predsednik Reuven Rivlin mandat verjetno podelil Netanjahuju.

Po preštetih 97 odstotkih glasov naj bi Netanjahujeva stranka Likud ter Modro in belo zavezništvo nekdanjega načelnika generalštaba izraelske vojske Ganca prejela enako število poslanskih sedežev - 35. Vendar pa naj bi Netanjahu s podporo drugih desnih strank v parlamentu dobil skupno 65 poslanskih sedežev od 120 ter bo lahko oblikoval vlado.

Dokončni izidi bodo znani do četrtka zvečer oziroma petka zjutraj.