Skradinska rižota je ena tistih jedi, za katere lahko rečemo, da so družabne. Sestavine zanjo so pravzaprav preproste in takšen je tudi recept, najpomembnejša sestavina pa je čas, ki dolge ure najlepše teče v dobri družbi. Če niste potrpežljive narave, se te jedi iz časov, ko se je štedilnike kurilo na drva, nikar ne lotevajte. Skradinsko rižoto so od nekdaj pripravljali moški in moški po srcu, kar je značilno za jedi, ki se jih v dobri družbi ob dobri kaplji počasi pripravlja na prostem. Jedi za druženje, s katerimi razbijemo vsakodnevno prehranjevalno rutino. Za rižote sicer velja, da prenesejo vse, če je le dovolj sira pri hiši, ampak ta specialiteta iz Skradina, kjer se Krka izliva v Jadran, zahteva najboljše sestavine, in to v nemajhnih količinah, saj se je nikakor ne splača skuhati malo. Poznavalci se radi pošalijo, da je v mesni osnovi za to rižoto zgoščenega toliko okusa, da bi bil okusen še kamen, če bi ga skuhali v njej, kaj šele riž. Z nekaj volje in časa si to specialiteto ob koncu tedna pripravite sami, sicer pa si jo privoščite v Skradinu, ko boste tam mimo potovali domov s poletnih počitnic.