Trije moški so v torek okoli 15. ure na mednarodnem letališču v Tirani oropali letalo družbe Austria Airlines v trenutku, ko se je pripravljalo na polet proti Dunaju. Albanska policija je potrdila, da so odnesli precejšnjo količino gotovine, koliko, še ni razkrila. Mediji so najprej so poročali o 2,5 milijona evrov, pozneje o desetih milijonih, lokalni mediji pa so omenjali možnost, da gre še za nekoliko višjo vsoto.

Lažni »dacarji«

Oboroženi in maskirani moški, oblečeni v vojaške uniforme, so se na letališče Matere Tereze pripeljali s kombijem z oznako davčne inšpekcije. Pripeljali so se skozi vhod, namenjen vozilom na nujni vožnji. Varnostnim uslužbencem, ki so vreče z denarjem iz oklepnega vozila ravno prekladali na letalo, so zagrozili z orožjem in jim nato pobrali večino gotovine. Gre za denar, ki ga nekatere tam locirane tuje banke z letali pošiljajo na Dunaj, saj Centralna banka Albanije tujih trdnih valut ne sprejema. Rop naj bi izvedli v treh ali štirih minutah. Med begom je storilce hitro začela zasledovati policija, med spopadom pa je bil eden od njih ubit. Pajdaši so njegovo truplo odvrgli iz kombija in se odpeljali naprej. V iskanje storilcev je bil vključen tudi helikopter specialne policijske enote, a storilcev še niso izsledili, naj bi pa jih že identificirali. V zvezi z ropom so po navedbah agencij aretirali štiri ljudi, najmanj 40, vključno z letališkimi varnostniki, pa so jih zaslišali. Sumijo, da so imeli storilci o prevozu denarja notranje informacije. Policija naj bi našla tudi kombi, ki naj bi ga roparji po uporabi zažgali. Ena od prič je za albansko televizijo izjavila, da so se naprej odpeljali s kolesi.

Tiskovna predstavnica družbe Austrian Airlines Tanja Gruber je izjavila, da je bilo vkrcanje potnikov že končano in da enako kot posadka niso bili v nevarnosti. Iz varnostnih razlogov do nadaljnjega ne bo nobenih prevozov denarja na Dunaj, je še povedala Gruberjeva. Na letalu naj bi bilo sicer okoli 160 potnikov. Nekateri so pozneje povedali, da so bili letalski motorji že prižgani, ko so tri maskirane osebe, oblečene v vojaške uniforme, pristopile do trebuha letala ter proti uslužbencem usmerile orožje. Potniki so predvidevali, da gre za vajo.

Eden najbolj iskanih

Na dan je že prišlo nekaj podatkov o umrlem roparju. Šlo naj bi za 48-letnega Admirja Murataja, kar je v mrtvašnici v Tirani potrdila tudi njegova žena, ki je v albansko glavno mesto pripotovala skupaj z Muratajevim bratom. Murataj naj bi bil ustreljen v glavo. Gre za enega najbolj iskanih roparjev v Albaniji in Grčiji. Maja leta 2013 sta s pajdašem oropala banko v grški Larisi in odnesla milijon evrov. Nihče od njiju ni bil maskiran. Slaba dva meseca pred tem sta s še devetimi priporniki pobegnila iz grškega zapora Trikalas. Priprta sta bila zaradi suma, da sta člana tolpe, ki je zagrešila devet ropov in ukradla okoli dva milijona evrov. Grške oblasti so po poročanju medijev Murataja sumile tudi umorov ter povzročitve poškodb. Uporabljal naj bi okoli 15 različnih identitet.

Kriminalno združbo, v kateri naj bi »možgane« predstavljal ravno Murataj, v Albaniji sumijo najmanj treh velikih bančnih ropov, težkih okoli sedem milijonov evrov. Prvi sega v december 2015, ko naj bi na avtocesti Qafë–Kashar–Rinas oropali blindirano vozilo za prevoz denarja. Februarja predlani so na podoben način izvedli rop na cesti do letališča Matere Tereze. Ukradli so okoli 3,2 milijona evrov. Policija je pozneje del denarja našla skritega pod zemljo v loncih na pritisk. Tretji rop se je zgodil februarja lani pri banki poleg nekdanje železniške postaje v Tirani.