Darjanu Ješovniku, kriminalcu s slovenskim in črnogorskim potnim listom, se po osmih letih na begu kar naenkrat zelo mudi z začetkom sodnega postopka proti njemu. V soboto ga je srbska policija aretirala na meji z Madžarsko, v katero je želel vstopiti s ponarejenimi dokumenti na ime Uroš Vojinović. Roki pravice in obtožbam o sodelovanju pri tihotapljenju na stotine kilogramov kokaina se je izmikal vse od leta 2011, s čimer si je prislužil mesto na seznamu najbolj iskanih evropskih kriminalcev, mednarodno tiralico in evropskim zapornim nalogom. Hrvaška policija je za informacije, ki bi omogočile njegovo prijetje, nudila celo 5000 evrov.

Privolil v izročitev Hrvaški

Po navedbah hrvaških medijev je Ješovnik privolil v izročitev Hrvaški, ki ga je s tiralico iskala zaradi tihotapljenja in preprodaje droge, srbski pravosodni organi pa bodo njegovi zahtevi očitno prisluhnili. Na višjem sodišču v Subotici so zanj odredili 30-dnevni izročitveni pripor, jutri pa bodo razpravljali, ali so izpolnjeni vsi zakonski razlogi za izročitev Hrvaški. Po navedbah predstavnika sodišča je Ješovnik namreč prosil za skrajšan postopek izročitve, kar pomeni, da jim ni treba čakati na obsežno dokumentacijo s Hrvaške. Končno odločitev bo po zasedanju sodišča sprejelo srbsko ministrstvo za pravosodje.

Pretihotapili več kot 700 kilogramov kokaina

Ješovnik je obtožen, da je leta 2010 in 2011 kot del kriminalne združbe iz Brazilije v Evropo pomagal pretihotapiti vsaj 718 kilogramov kokaina. Maja 2011 so z operacijo Dogma skupino razkrinkali, Ješovnika pa obtožili sodelovanja v vlogi kurirja. Do vstopa Hrvaške v EU leta 2013 se je redno odzival na vabila hrvaškega pravosodja – takrat je živel v Ljubljani – zatem se je za njim izgubila vsaka sled. Sedmerica preostalih se je lani pogodila s hrvaškim tožilstvom in prejela kazni v višini trajanja pripora, vodja združbe pa je moral za rešetke za dodatnih šest mesecev.