Maduro, ki zanika, da se država sooča s humanitarno krizo, je ob tem dejal, da mora ICRC pri sodelovanju s Caracasom spoštovati pravni red v državi. Delegacija ICRC pod vodstvom predsednika Petra Maurerja je na obisku od nedelje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ICRC je minuli petek izrazil zaskrbljenost zaradi resnosti vpliva, ki ga imajo sedanje krizne razmere na Venezuelce, še posebej na tiste, ki nimajo dostopa do osnovnih uslug.

Po podatkih Združenih narodov kar sedem milijonov Venezuelcev oziroma četrtina prebivalstva potrebuje humanitarno pomoč in ima omejen dostop do hrane in zdravil. Podhranjenih je 3,7 milijona ljudi, kronično podhranjenih pa je najmanj 22 odstotkov otrok, mlajših od pet let, navajajo ZN.

Zaradi zaskrbljujočih humanitarnih razmer danes sklicano izredno zasedanje

Zaradi zaskrbljujočih humanitarnih razmer je Varnostni svet ZN na zahtevo ZDA danes sklical izredno zasedanje, ki se ga bo udeležil tudi ameriški podpredsednik Mike Pence.

Maduro sicer za gospodarske težave krivi ameriške sankcije, samooklicani začasni predsednik Juan Guaido pa korupcijo in slabo upravljanje vlade.

Guaidoja je kot začasnega predsednika doslej priznalo že več kot 50 držav. Njegovega predstavnika Gustava Tarreja pa je kot uradnega predstavnika Venezuele v Organizaciji ameriških držav (OAS) v torek priznal stalni svet organizacije.

Priznal ga je z 18 glasovi za proti devetim na srečanju v Washingtonu, so sporočili iz organizacije, katere članice večinoma priznavajo Guaidoja kot začasnega predsednika. Dodali so, da bo Tarre Venezuelo predstavljal do novih volitev in demokratične vzpostavitve vlade v Caracasu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Maduro je sicer že napovedal, da bo Venezuela do konca meseca izstopila iz te regionalne organizacije.