Povečanje vrednosti izvoza v lanskem letu za tri milijarde evrov na okoli 39 milijard evrov je predvsem zasluga gospodarstva, a tudi politike v delu, ko je sprejela podporne ukrepe, je na nacionalni konferenci o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva dejal predsednik vlade.

Dejal je, da so se ob poudarjanju visoke gospodarske rasti povečali apetiti sindikatov, politika pa mora "onkraj kamer, onkraj političnih točk in onkraj dvomesečnih ciklusov" ravnati odgovorno in "kakšne stvari ne izreči". Uspešni bomo le, če bomo več delali, manj govorili in uspehe predstavili takrat, ko bo do njih dejansko prišlo, je dodal.

»Zato se bomo trudili, da bomo gospodarstvu še naprej pomagali - tako ministrstvo za zunanje zadeve, ki lahko odpira vrata na drugih trgih, kot ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter jaz sam kot predsednik vlade, da bomo kljub raznoraznim občasnim političnim napetostim čez določeno obdobje lahko rekli, da so uspeli gospodarstvu pomagati,« je dejal Šarec.

Nujna dobra organizacija, vodenje in proaktivnost

Ne more pa država narediti vsega, je dodal in poudaril nujnost dobre organizacije in vodenja ter proaktivnosti. »Le z roko v roki lahko to dosežemo.«

Poudaril je pomen odprtosti v mednarodni trgovini. »Če se bomo zapirali v svoje okolje, bomo neuspešni. In tukaj ni samo Slovenija, ampak celotna EU na preizkušnji,« je dejal.

Celotna EU bi morala biti bolj prodorna na tujih trgih, je ocenil, je bil pa pri tem kritičen do tega, da veliko pozornosti jemlje dogajanje z izstopom Združenega kraljestva iz EU, ki da je slab in se ne bi smel zgoditi. »Ta hip se zdi, da je brexit edina tema za EU, drugi nas pa prehitevajo,« je dejal.

Ob tem je ocenil, da je politika včasih naredila veliko slabega za gospodarstvo. Tako upa, da bo po evropskih volitvah vzpostavljena takšna Evropska komisija in druge institucije, ki bodo gospodarstvu pomagale, ne ga zavirale.