V določenih predelih newyorške soseske Brooklyn so zaradi obsežnega izbruha ošpic razglasili izredne razmere. Od oktobra so v New Yorku potrdili že najmanj 285 primerov ošpic, od tega se je okužilo 246 otrok. Nobeden od obolelih ni umrl, 21 oseb so sprejeli v bolnišnico, pet na intenzivni oddelek. Za vse, ki živijo ali delajo v kritičnih predelih Brooklyna, so mestne oblasti odredile obvezno brezplačno cepljenje. »Čas je za konkretnejši pristop,« je ob predstavitvi izrednih ukrepov opozoril newyorški župan Bill de Blasio, kršiteljem odredbe pa zagrozil s tisoč dolarjev kazni. »Vsaka ura je pomembna. Izdajanje kazni ni v našem interesu, želimo le rešiti težavo,« je umiril retoriko.

Pred »prisilnim« cepljenjem jih ščiti ustava

Necepljenim otrokom bodo v času izbruha prepovedali vstop v določene vrtce ali šolo, ponekod pa celo v vse javne zgradbe. Podobno se je pred kratkim zgodilo v Italiji – staršem necepljenih otrok grozijo globe, necepljene otroke do šestih let pa avtomatično izključijo iz vrtca. Tako kot v večini ameriških zveznih držav je cepljenje šoloobveznih otrok tudi v New Yorku obvezno, a so bili doslej popustljivi, če je šlo za navajanje izjem zaradi zdravstvenih ali verskih razlogov.

V brooklynskem predelu Williamsburg namreč živi ortodoksna judovska skupnost, ki cepljenju nasprotuje domnevno iz verskih razlogov, čeprav ne verski predstavniki ne judovska besedila tega ne prepovedujejo. Zdaj nekaterim judovskim šolam in vrtcem grozijo kazni in zaprtje, če bodo še naprej sprejemali necepljene učence. »Mestna oblast nam ne more ukazovati. Ščitijo nas ustavne pravice,« se je za New York Times razburila Gitty, hasidska judinja, mati petih necepljenih otrok. A vsi v skupnosti ne mislijo tako, nekateri potrebo po cepljenju vidijo, a se jim zdi uzakonitev korak predaleč. Tretji se z županom strinjajo. »V skupnosti je res zelo malo norcev, a obstajajo,« je 33-letni Leo povedal o nasprotnikih posega. Poleg ortodoksnih judov cepljenje v ZDA iz verskih razlogov zavračajo še amiši in pa skupnost krščanske znanosti, v kateri verjamejo, da lahko vsako bolezen ozdravimo samo z molitvijo.

Po poročanju ameriškega portala CNN nekateri ameriški starši težavo rešujejo malce po domače, in sicer na »zabavah z ošpicami«, kjer necepljene otroke v družbi obolelega namenoma okužijo z virusom. Razlog je povečini strah pred stranskimi učinki cepiva. Strokovnjaki temu seveda nasprotujejo in razlagajo, da je cepivo povsem varno. Tako kot drugod po svetu ponovni pojav te nalezljive bolezni stroka povezuje zlasti z vse manjšo precepljenostjo ter porastom cepljenju nasprotujočih gibanj, katerih člani kot razloge navajajo dvomljive raziskave in sumničavost do farmacevtske industrije. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je takšna gibanja označila za globalno grožnjo zdravju.

Tako se je začela delati škoda tudi v Sloveniji

»Verjetno se je na tak način začela delati škoda tudi pri nas,« ocenjuje Nina Albreht, dr. med. spec. pediatrije iz ZD Kranj. Pravi, da so v cepilnem programu nalezljive bolezni z razlogom – zaradi možnih hudih zapletov ob izbruhu bolezni. Za šolske otroke in mladino je v Sloveniji obvezno cepljenje proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, davici, tetanusu, oslovskemu kašlju in hepatitisu B. Preliminarni podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za leto 2018 kažejo, da je bila precepljenost proti ošpicam na ravni države lani 93,1-odstotna (v Murski Soboti najvišja, 98-odstotna, v Ljubljani najnižja, 90,8-odstotna), vse od leta 2011, ko je bilo cepljenih 95,5 vseh predšolskih otrok, pa rahlo pada. »Obstajajo otroci, ki zaradi imunske pomanjkljivosti ne smejo ali ne morejo biti cepljeni ali pa so za to še premladi. Zato je prav, da so cepljeni vsi drugi, ki takih omejitev nimajo. Kolektivna zaščita mora biti tako velika, da v družbi zaščitimo najšibkejše in najranljivejše člane,« sklene Albrehtova.