Te dni so šparglji prišli v sezono in res so fantastični. So zdravi, z njimi lahko pripravite ogromno receptov, pa še odlični so. Nekaj odličnih idej si pripravite v tem receptu.

Jagode pa bodo v sezono prišle prav kmalu. Trenutno jih že lahko kupite iz zdrav Sredozemlja. Jagode so sicer v sezoni od pomladi do poletja in so presenetljivo zdrave. Vsebujejo veliko železa, natrija, kalcija, kalija in fosforja ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo tudi nizko energijsko vrednost (46 kcal/100g) in so tudi vir vlaknin. Raziskave so pokazale pozitivne učinke jagod pri dieti z omejenim vnosom maščob, saj naj bi sadež povečal delovanje hormona-adiponektina, ki ga izločajo maščobne celice. Hormon spodbuja presnovo, hkrati pa zavira apetit in nadzoruje količino krvnega sladkorja predvsem po obrokih bogatih z ogljikovimi hidrati.

Poglejte si še nekaj idej za pripravo jedi z jagodami:

Palačinka iz pečice z jagodami in borovnicami

Jagodni smuti

Solata z jagodami, siri in jagodnim prelivom

Sadni kolački

Jagode s kremno sirovo pomako

Ovseno-orehovo-mandljeve palačinke s čokolado in jagodami

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za jagodni preliv:

1 pest jagod

1 žlička limetinega ali limoninega soka

1 žlica balzamičnega kisa

1 žlica olivnega olja

1/4 žličke sladkorja (če so jagode sladke, sladkor izpustite)

Ostale sestavine:

1 skleda sveže mlade špinače

1 skodelica jagod

6 zelenih špargljev

olivno olje

sol

poper

limonin sok

PRIPRAVA

Špargljem odlomite spodnji leseni del (vsakega posebej z obema rokama primite na skrajnih koncih in prelomite, špargelj se bo odlomil ravno tam, kjer je potrebno). Šparglje narežite na centimetrske koščke, jih prelijte z nekaj olivnega olja ter dobro posolite in popoprajte. Olje in začimbe kar z rokami dobro vtrite v šparglje. Gril ponev dobro segrejte in na segreti (ne dodajajte dodatnega olja!) popražite šparglje. Pražite jih približno pet minut, vmes jih večkrat obrnite. Ko se zmehčajo, jih prenesite na krožnik in pokapajte z malo limoninega soka.

Pripravite preliv za solato. Jagode prenesite v mikser, dodajte vse ostale sestavine in vse zmiksajte v preliv.

Špinačo operite in osušite, jagode pa narežite na okrogle rezine. Špinačo položite na servirni krožnik, obložite z jagodami in šparglji ter pokapajte z jagodnim prelivom. Takoj postrezite.