V Milanu so se danes zbrali predstavniki štirih evropskih skrajno desnih populističnih oziroma nacionalističnih strank z namenom, da sestavijo resno alternativo Evropski ljudski stranki ter socialistom in demokratom na majskih evropskih volitvah. Voditelj italijanske vladne stranke Liga Matteo Salvini, ki je tudi podpredsednik vlade in notranji minister, je dejal, da gre za »vizijo Evrope v naslednjih 50 letih«. Dejansko poskuša kot eden najpomembnejših populističnih desničarjev v Evropi združiti vse sorodne stranke kontinenta, da bi igrale pomembno vlogo v novem sklicu evropskega parlamenta. »Evropske sanje ogrožajo birokrati in bankirji. Predolgo že vladajo Evropi. Potrebujemo vlado ljudstva,« je v leporečje svoje velike ambicije zavil Salvini. A v Milano mu je uspelo privabiti samo še voditelja Alternative za Nemčijo (AfD) Jörga Meuthena ter neznana politika iz danske Ljudske stranke in Stranke Fincev.

Glavni cilj: Bruselj naj izgubi večji del pristojnosti

Četverica je nastopila na skupni novinarski konferenci v policijsko zastraženem milanskem hotelu s petimi zvezdicami. Meuthen je dejal, da je njihov namen ustanovitev skupne frakcije vseh evropskih »domoljubnih« strank v bodočem sklicu evropskega parlamenta. Imenovala se bo Evropsko zavezništvo ljudstev in nacij. Njegov glavni cilj bo EU razrešiti večjega dela pristojnosti v prid držav članic in ustaviti dotok nezakonitih priseljencev v »trdnjavo Evropo« po zgledu Italije, kjer Salvini onemogoča ladjam z migranti vstop v pristanišča, ter Avstralije, kjer vlada tudi z vojaškimi ladjami odganja plovila z migranti in begunci stran od svoje obale. Evropsko unijo hočejo »radikalno spremeniti« in jo »povsem reformirati, ne pa uničiti«.

Doslej so štiri omenjene stranke delovale v treh različnih frakcijah evropskega parlamenta. Zdaj upajo, da bo Zavezništvo postalo najmočnejša skupina. Obstajali naj bi tudi drugi bodoči člani Zavezništva, ki v Milano sicer niso poslali svojih predstavnikov, »a se bodo priključili«. Tako nameravajo 18. maja, pet dni pred volitvami, prirediti velik shod z vsemi bodočimi partnerji, pri čemer naj bi takrat sodelovali tudi Marine Le Pen iz francoskega Nacionalnega zbora (nekdanje Nacionalne fronte) in avstrijski svobodnjaki. Tako naj bi si povečali možnosti za zmago, ki bi jo lahko dosegli zlasti v Italiji, Franciji in Avstriji.

Sodelovanje bo v resnici zelo zahtevno

Toda ali je internacionala nacionalistov sploh mogoča? Težko si je na primer predstavljati sodelovanje romunskih in slovaških nacionalistov z madžarskimi, ki se ne strinjajo z mejami trianonske mirovne pogodbe iz leta 1920, ko je tretjina Madžarov ostala zunaj Madžarske. Sploh so velike razlike med skrajno desnimi strankami glede evropskega proračuna in odnosa do Rusije. Da so razlike v resnici zelo velike, kaže dejstvo, da so v Milano prišli predstavniki zgolj štirih evropskih desnih populističnih strank, pri čemer sta samo Liga in AfD pomembnejši. Sicer ima Salvini zelo dobre stike z Le Penovo, s katero sta se sestala v petek. Manj uspešen je bil njegov januarski obisk na Poljskem pri voditelju stranke Zakon in pravičnost Jaroslawu Kaczynskem, ki se ne strinja s Salvinijevim zavezništvom s Putinom. Vodja Lige pa je tudi v zelo dobrih odnosih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, vendar ta s svojo stranko za zdaj ostaja pri desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), ki je sicer Fideszu marca zamrznila članstvo. Orban ob tem ne skriva, da je idejno bliže Salviniju kot EPP.

Vsekakor bi bila zmaga nacionalistov na majskih volitvah hud udarec za evropsko združevanje. Okrepile bi se težnje, da se poveča moč držav in zmanjšajo pristojnosti skupnih evropskih institucij. Morda bi se spet vzpostavil popoln nadzor na nacionalnih mejah. Volitve maja 2019 bi se tako lahko izkazale za referendum o tem, ali naj se EU ohrani v sedanji obliki ali vrne v obdobje nacionalnih držav.