Poleg Hiše eksperimentov vseslovenski projekt znanosti za državljane sestavljajo še Inštitut Jožefa Stefana, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije. Cilj projekta Noč ima svojo moč je zasnovati skupek aktivnosti, ki jih bodo izvedli v okviru Evropske noči raziskovalcev v letošnjem letu. Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020.

Na napakah se učimo

Predsednik republike Borut Pahor je ob tej priložnosti v izjavi za medije poudaril, da znanost promovira, kolikor je mogoče. »Znanost se razvija sama, moja dolžnost pa je, tako jo razumem, da poskušam zanjo navdušiti tudi mlade ljudi, tiste, ki se obotavljajo, ali bi se zanjo odločili ali ne,« je pojasnil. Zmagovalcev po besedah predsednika republike nimamo samo v športu, kulturi in poslu, ampak tudi v znanosti. Vendar pa do tam ne vodi kraljevska pot, kot to velja za nekatera druga področja. »A mladi ljudje so radovedni, drzni, vztrajni, pogumni in pripravljeni narediti tudi kakšno napako, da bi na koncu spoznali nekaj, kar drugim ni dano,« je dejal. Ne nazadnje projekt povezuje več kot 30 raziskovalnih institucij z namenom ozaveščanja o raziskovanju in inovacijah povezanih v družbenih in gospodarskih koristih in nenazadnje tudi pri iskanju kariernih možnosti.

Direktor Hiše eksperimentov Miha Kos je v krajšem nagovoru zbranim pojasnil, da je ideja projekta v tem, da zadnji petek v septembru pripravijo znanstveno-promocijski dogodek. Na ta dan odprejo vrata znanstvene ustanove, ljudje pa lahko vidijo, s čim se ukvarjajo znanstveniki, kako znanost deluje in komu je namenjena. A kot je dejal, je tudi za znanost potrebna vztrajnost. »Prav zato želimo že zelo zgodaj v projekt vključiti tudi državljane, ki bodo posejali rastline, nato pa bodo znanstveno spremljali njihovo rast,« je dejal Kos. V smehu je pripomnil: »Delali bomo tudi napake, a tudi napake je treba delati, če se želimo česa novega naučiti«

Sadili semena avtohtonih sort

V okviru omenjenega projekta bodo državljani lahko po vsej Sloveniji izvajali enak eksperiment – sadili semena avtohtonih slovenskih cvetlic. Podobni eksperiment so izvedli že lani, le da se so ivanjščicam v vrečki semen letos pridružili še mak, lan, spominčice in druge cvetoče lepotice, ki bodo zacvetele ravno v času jesenskega dogodka Noč ima svojo moč.

Dogodek je promocijska kampanja projekta, ko se v okviru Evropske noči raziskovalcev po vsej Evropi za en dan za javnost odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem. To se bo zgodilo v petek, 27. septembra, ko bodo v 23 krajih po Sloveniji potekali najrazličnejši dogodki. Samo lani je v projektu sodelovalo nekaj več kot 30.000 ljudi, letos pričakujejo, da bo po vsej Sloveniji sodelovalo že več kot 40.000 obiskovalcev iz različnih ciljnih skupin.