Po slabem mesecu premora se bo nadaljevalo tekmovanje v elitni nogometni ligi prvakov. V konkurenci za nastop v finalu 1. junija v Madridu je ostalo še osem klubov, od tega je polovica angleških, ki bodo danes in jutri odigrali prve tekme četrtfinala.

Liverpool – Porto

»V nasprotju z večino za nas Porto ni bil najbolj zaželen tekmec na žrebu za četrtfinale, saj gre za izredno organizirano in kakovostno ekipo,« je presenetil trener Liverpoola Jürgen Klopp. Angleži so namreč lani v osmini finala ponižali in demolirali Porto, potem ko so že na prvi tekmi na Portugalskem na račun izjemne učinkovitosti po protinapadih zmagali s 5:0, medtem ko na povratni tekmi ni bilo golov. Senegalec Sadio Mane, ki je lani dosegel hat-trick, je kljub vlogi favorita zelo previden: »Spomini so lepi, a so le še zgodovina. Naša največja napaka bi bila, če bi se zanašali na lansko zmago. Tekmec bo precej bolj motiviran in bo imel enak cilj kot mi – zmago.« Mane, ki skupaj s Salahom in Firmonom tvori ubijalski napad Liverpoola, je trenutno v vrhunski formi, saj je na zadnjih sedmih tekmah dosegel prav toliko golov. Liverpool želi narediti korak naprej v primerjavi z lansko sezono, ko je v finalu izgubil v madridskim Realom.

Porto letos igra veliko bolje kot lani, saj se je sprehodil skozi skupinski del lige prvakov, v osmini finala pa izločil Romo po pravi drami na povratni tekmi s podaljški in uporabo tehnologije VAR. Portugalci so v dobri formi z osmimi zmagami na zadnjih desetih tekmah in so v nasprotju z Liverpoolom lahko precej bolj sproščeni v lovu na prvi polfinale po letu 2004, ko jih je vodil Jose Mourinho in so tudi postali evropski prvaki.

Verjetni postavi – Liverpool (4-3-3): Alisson, Alexander-Arnold, Matip, Dijk, Milner, Wijnaldum, Fabinho, Henderson, Salah, Firmino, Mane. Porto (4-4-2): Casillas, Pereira, Militao, Felipe, Telles, Otavio, Pereira, Torres, Corona, Marega, Soares. Naš namig: 1.

Tottenham – Manchester City

Angleški obračun, v katerem bo pod večjim pritiskom Manchester City, ki je sicer v sijajni formi, saj je nanizal 14 zmag zapored. Ima možnost, da osvoji vse štiri možne lovorike v sezoni: angleški ligaški pokal je že v vitrinah, uvrstil se je v finale pokala FA, v angleškem prvenstvu se z Liverpoolom bori za naslov prvaka in naskakuje ligo prvakov. Manchester City je bil v podobnem naletu že lani, a ga je v četrtfinalu ustavil Liverpool. Trener Pep Guardiola je bil na Itihad pripeljan prav z namenom, da zmaga v ligi prvakov. Doslej jo je osvojil z domačo Barcelono, v tujini pa je bil neuspešen z Bayernom in Manchestrom Cityjem.

Tottenham skrbno načrtuje, kako bo ustavil Manchester City, vendar ima slabo statistiko na medsebojnih tekmah, saj je izgubil zadnje štiri dvoboje. Argentinec Mauricio Pochettino spada med najboljše trenerje na svetu, vendar v dosedanji karieri ni osvojil še nobene lovorike. »V zadnjih letih Manchester City gradi ekipo, da bi osvojil vse možne lovorike. Imajo zelo dobro ekipo in enega najboljših trenerjev na svetu. V tekmo bomo šli agresivno, skušali bomo dominirati, igrati v visokem ritmu in jih premagati. Velike ekipe in igralci radi igrajo takšne tekme,« je pred eno najpomembnejših tekem v svoji karieri napovedal Mauricio Pochettino. Pep Guardiola mu je odvrnil, da imajo pripravljen odgovor na agresiven slog igre Tottenhama.

Medtem ko mnogi menijo, da bi bil adut Tottenhama v pohodu na zmago lahko tudi nov moderen stadion za 62.000 gledalcev, ki so ga odprli prejšnji teden, igralec Manchestra Cityja Kevin De Bruyne meni drugače: »Ni mi mar za stadion, saj ga imajo vsi klubi, prav tako tudi navijače, ampak me zanima tekmec, proti kateremu bomo igrali. Naredili bomo vse, da bo stroj Manchester City uglašen in pripravljen za nove zmage. Upam, da bomo do konca sezone igrali v vseh možnih finalih. Lani smo imeli odlično sezono, pa nam v ligi prvakov ni uspelo priti čez četrtfinale.«

Verjetni postavi – Tottenham (3-5-1-1): Lloris, Alderweireld, Sanchez, Vertonghen, Trippier, Sissoko, Winks, Eriksen, Rose, Alli, Kane. Manchester City (4-3-3): Ederson, Walker, Stones, Otamendi, Laporte, De Bruyne, Fernandinho, D. Silva, B. Silva, Aguero, Sterling. Naš namig: 0.