Šest let zapora je tožilstvo predlagalo za Daliborja Devuro, obtoženega uboja Marka G. pred enim letom v ljubljanskih Stegnah. Obramba je imela povsem drugačen predlog – da ga obsodijo »zgolj« zaradi povzročitve hude poškodbe in da je primerna (če že ne pogojna) šestmesečna zaporna kazen. Sodnica Maja Povhe je na koncu dala prav tožilstvu: Devura je imel namen ubiti žrtev; to se ni zgodilo le zato, ker je ta še pravočasno poiskala zdravniško pomoč. Sodnica je obtožencu položila na dušo, da ima veliko srečo, ker ga nima na vesti, in da naj o tem med bivanjem v zaporu dobro razmisli.

V obtožnici piše, da je 11. aprila malo čez 20. uro Devura prišel do kie sephie, v kateri je sedel njegov dobavitelj marihuane Mark G. Devura ga je namreč poklical, da potrebuje travo, in dogovorila sta se, da se dobita pri vrtičkih. Obtoženi ga je napadel skozi odprto voznikovo okno in ga z nožem z 12,5 centimetra dolgim rezilom porezal po levi strani obraza in vratu. Mark G. se je branil, pri čemer se je nož zlomil, a Devura ga je s konico odlomljenega rezila še dvakrat zabodel v rebra. Potem je napadenemu vendarle uspelo speljati in pobegniti. Kot se je izkazalo, je ena od ran segala v prsno votlino. Sledila sta krvavitev in vdor zraka, kar bi bilo brez pomoči zdravnikov lahko usodno.

Prijel nož in padel v nezavest

Devura je trdil, da ga ni napadel. Delal da je na svojem vrtu, ko je opazil neznanca, ki se je smukal naokrog. Ker so mu v preteklosti večkrat vlomili v vrtno lopo, je postal pozoren. A med oprezanjem za neznancem je nenadoma od zadaj dobil udarec s palico po glavi, v oko pa udarec s pestjo. Takrat se mu je zameglilo, prijel je še za nož v kavbojkah, potem pa padel v nezavest. Zbudil se je na drugem mestu, sicer blizu kraja dogodka. Ni videl, kdo ga je napadel, se je pa spričo poškodb strinjal, da je moral biti Mark G.; a on se je pred njim vsekakor le branil.

Tožilka Petra Vugrinec je v zaključnem govoru navedla, da gredo vsi dokazi v prid oškodovančevemu opisu dogajanja. Poškodbe, ki jih je skupil Devura, pa so nastale, ko je Mark G. sunkovito speljal in je napadalec padel na tla.

Zagovornik Marko Makuc je odvrnil, da so spremembe v izpovedih posledica izgube spomina zaradi udarca v glavo in učinka drog. A da je bil Devura vsekakor napaden. In da je tudi oškodovani spreminjal izjave. Šele na glavni obravnavi, ko je o dogajanju na sodišču že lahko bral v časopisih, je na primer povedal, da je skozi odprto avtomobilsko okno napadalca brcal in si tako tudi poškodoval koleno.

Toda po mnenju sodnice je šlo vsekakor za poskus uboja. Motiv še vedno ni znan, morda je šlo za dolg, lahko za kaj drugega, je dejala. Obtoženi se je na uboj pripravil, s sabo je imel nož, žrtev je napadel, ko je sedela v avtu. Povhetova je verjela Marku G., da se je branil z brcanjem skozi okno. Potrdila je, da je napadeni res spremenil izjavo, a zato, ker se je v začetku bal, da bi ga policija ovadila zaradi droge.