»Brexit se bo zgodil jutri, pojutrišnjem ali pač na neki točki. A zadeva je resna,« je še opozoril Asselborn. EU po njegovih besedah pomaga po svojih najboljših močeh.

Večina Evropejcev in Britancev upa, da ne bo brexita brez dogovora, je ocenil dolgoletni luksemburški minister. »Držimo pesti in upamo, da bodo torijci in laburisti storili vse za širok konsenz,« je izpostavil.

Da nihče ne želi izstopa brez dogovora in da se je temu scenariju treba izogniti, je poudaril tudi španski zunanji minister Josep Borrell. Naslednji dnevi in ure so po njegovi oceni ključni.

Borell: Bolje pozno kot nikoli

Borrell obžaluje, da so se torijci in laburisti začeli pogovarjati tako pozno, a dodaja, da je bolje pozno kot nikoli, in upa na čezstrankarski dogovor, ki bi zagotovil potrditev že trikrat zavrnjenega ločitvenega sporazuma.

Predlog enoletne prožne preložitve brexita je po Borrellovem mnenju izvedljiv, vendar pa španski minister izpostavlja, da je britanska premierka Theresa May prosila za krajšo preložitev, da doseže dogovor z vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt pa je danes v Luksemburgu izpostavil, da bo Mayeva storila vse - obrnila vsak kamen - da bi dosegla dogovor o brexitu.