»Vse, kar se je zgodilo, je bil lapsus,« je pred sodnikom dejal 68-letni Dragan Kukanja in zanikal, da bi bil kriv kaznivih dejanj, ki mu jih očita obtožnica. Lanskega septembra je poklical na pomoč reševalce, češ da je njegova 91-letna mama padla po stopnicah in ne kaže več znakov življenja. Reševalci ji niso mogli več pomagati, policisti pa so začeli sumiti, da ni šlo za nesrečen padec. Na koncu so ga ovadili zaradi štirih kaznivih dejanj, poleg umora matere tudi nasilništva, povzročitve hudih telesnih poškodb in surovega ravnanja z mladoletno hčerko.

Kukanja je pred prihodom na sodišče najprej ozmerjal fotografe, nato pa krivde ni priznal. »Vse se mi je nabralo v življenju. Nekaj sem tudi sam prispeval k temu, a kriv nisem. Tega, kar se mi očita v obtožbi, ne priznam. Kakšna kreganja so bila, a otroka sem dobro vzgajal, za invalidno ženo sem skrbel. Ne vem niti, kako je mama umrla,« je dejal na današnjem predobravnavnem naroku. Sojenje se bo tako pred petčlanskim senatom nadaljevalo po klasični poti.

Očitek umora zaradi sovraštva

Obtožnica mu očita, da je septembrskega večera okrog enih ponoči prišel domov pijan, nepredvidljiv in še bolj eksploziven kot običajno. Od takrat do štirih zjutraj naj bi nato mamo pretepal. Obdukcija je pokazala, da je imela zlomljena rebra, zlomljeno spodnjo in zgornjo čeljust, poškodbe na rokah in nogah. Ker naj bi to storil pod vplivom alkohola in zato ob zmanjšani prištevnosti, mu tožilstvo za to dejanje očita povzročitev hude telesne poškodbe. Nato naj bi odšel spat, ob osmih zjutraj pa svoje početje nadaljeval. Odšel naj bi k mami, ji zopet grozil, jo tepel, zvlekel v kopalnico, kjer jo je prhal, nato pa naj bi jo z močnim stiskanjem vratu zadušil. Ko je videl, kaj je storil, naj bi jo sicer začel oživljati, a bilo je prepozno. Da bi prikril dejanje, naj bi nekaj žrtvine krvi pokapal po stopnicah in s tem poskušal prikazati, da je šlo zgolj za padec. A poškodbe pokojne so kazale na povsem drugačno smrt. Obtožnica mu zato očita umor, po ugotovitvah policije pa je do njega prišlo zaradi dolgotrajnega spora, jeze in sovraštva do matere.

Ves čas dogajanja sta bili doma tudi storilčeva invalidna žena in hčerka, ki pa naj bi se ga tako zelo bali, da si nista upali ukrepati. Po kriminalistični preiskavi in njunem zaslišanju je bila nato proti Kukanji vložena tudi ovadba zaradi njegovega domnevnega preteklega surovega ravnanja z mladoletno hčerko in nasilništva nad danes že polnoletno hčerko, ženo in mamo. Vsem je preprečeval vsakršne stike s sosedi in sorodniki, družina je živela popolnoma izolirano, zato se žrtve tudi nikomur niso mogle zaupati. Je pa leta 2015 do policije prišla anonimna prijava nasilja v družini, a policija takrat ni imela dovolj dokazov za ostrejše ukrepanje.

Obdolženi zahteva nova in dopolnjena izvedenska mnenja

Osumljeni Dragan Kukanja in njegov odvetnik Mitja Podgornik sodišču predlagata, da priče – med njimi tudi obdolženčevo ženo in hčer – na sojenju zaslišijo neposredno, prav tako predlagata dopolnitev izvedenskega mnenja, v katerem bosta natančno ugotovljena čas in vzrok smrti osumljenčeve mame, ter ponovno izdelavo psihiatričnega izvedenskega mnenja tako za obdolženca kot za obe oškodovanki. Prepričana sta namreč, da izvedenka, ki je za družino pred dobrimi 16 leti že izdelala izvedensko mnenje, ni mogla biti verodostojna. Prav tako predlagata, naj sodišče odredi preiskavo in znova preveri sledi izpod nohtov pokojne in jih tokrat primerja tudi z biološkim profilom obdolženčeve žene in hčere. Tožilka Marta Durnik Vukelić je večini njunih predlogov nasprotovala.