Ubiti piton je bil ženskega spola, v času ulova pa je nosil 73 jajčec, saj je med januarjem in aprilom za to živalsko vrsto sezona parjenja. Lovljenje burmanskih pitonov sicer na Floridi ni nič posebnega, a ti običajno merijo »zgolj« od dva do tri metre, so pri portalu ScienceAlert povzeli sporočilo Floridske komisije za ribe in divje živali. Znanstveniki so fotografijo, na kateri držijo trofejo, objavili na družbenih omrežjih.

Gre za invazivno živalsko vrsto, ki škoduje ostalim živim bitjem, živečim v parku. Na Floridi imajo s pitoni številne težave, saj je tamkajšnje podnebje zanje zelo ugodno, zato se jih v okolici Miamija živi kar 100.000.

Sprva ljubljenčki, zdaj težavam z njimi ni videti konca

Ker te kače ogrožajo avtohtona živa bitja, si znanstveniki prizadevajo, da bi njihovo število omejili in populacijo nadzorovali. V ta namen prirejajo tekmovanja, v katerih lovci tekmujejo v pobijanju pitonov. Država spodbuja javnost, naj javno deli informacije o lokacijah, na katerih so bili pitoni opaženi, da bi znanstveniki lahko učinkoviteje sledili tem invazivnim plazilcem. Kljub temu da se na vse pretege trudijo, da bi njihovo število zmanjšali, jim še vedno povzročajo velike težave.

Ena od tehnik lovljenja pitonov je nastavljanje radijskih oddajnikov na pitone moškega spola, prek katerih lahko raziskovalna ekipa pitonu sledi, tako pa lažje pride do brejih samic in prepreči, da bi se izleglo še več teh kač.

Burmanski pitoni so bili v parku Everglades prvič opaženi v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so ljudje, ki so te živali imeli za ljubljenčke, začeli zaradi velikosti pitone spuščati v naravo. Njihova populacija se je povečala predvsem po uničujočem hurikanu, imenovanem Andrew, leta 1992. Takrat je bilo uničenih več stavb, v katerih so prebivala eksotična bitja, ki negativno vplivajo na tamkajšnji ekosistem in razmerje med plenilci in plenom, so še zapisali na portalu ScienceAlert.