»Če bo oblikovana socialistična vlada, ne bo neodvisnosti Katalonije, ne bo referenduma o neodvisnosti in v Kataloniji ne bo kršena španska ustava - to se ne bo zgodilo,« je dejal na shodu socialistične stranke pred predčasnimi volitvami, ki bodo v Španiji 28. aprila.

Sanchez se je odzval na besede vodje katalonskih socialistov Miguela Icete, ki je konec marca v enem od intervjuju dejal, da če bi na hipotetičnem referendumu »65 odstotkov Kataloncev želelo neodvisnost, bi morala demokracija najti mehanizem, ki bi to omogočil«.

Zaradi te izjave se je na Iceto vsul plaz kritik, opozicijska ljudska stranka pa je premiera Sancheza obtožila, da se pripravlja na dogovor s katalonskimi separatisti.

Španski premier Pedro Sanchez je konec februarja sklical predčasne parlamentarne volitve, potem ko je parlament zavrnil predlog proračuna njegove manjšinske vlade. Redne parlamentarne volitve bi morale potekati leta 2020, a se je že vse od nastopa manjšinske vlade lani poleti ugibalo, ali bo premierju uspelo izpeljati mandat.

Glede na javnomnenjske raziskave bi večino v parlamentu osvojile stranke z desnega političnega spektra - PP, Ciudadanos in skrajno desna stranka Vox. Te socialistični vladi očitajo popuščanje zagovornikom katalonske neodvisnosti.