Pri 36 letih je britanski princ William v idealni starosti za tajnega agenta. Toliko jih je namreč štel najbolj znan med njimi, sicer fiktivni James Bond ali tajni agent 007 iz romanov Iana Fleminga, ki je bil pisatelj, novinar in vohun britanske vojne mornarice. Vse drugo pa princu ni v prid. Vse preveč prepoznaven je. Poleg tega je srečno poročen oče treh otrok, Bond pa je bil ikonski ženskar (razen v zadnjih nekaj filmih). Predvsem pa je vohunjenje prenevarno, da bi Williama, ki je po skoraj 93 let stari babici in 70 let starem očetu Charlesu naslednji na vrsti za vladarski prestol, zaposlili v tajni službi MI5, ki vohuni doma, ali MI6, ki vohuni v tujini, še manj pa v GCHQ, ki predvsem prisluškuje doma in po svetu in je nedavno praznovala stoletnico nastanka. Ob tej priložnosti je njen sedež obiskala kraljica.

Vse se enkrat zgodi prvič

Zato je bil zdaj njen vnuk kot prvi član kraljeve družine v vsaki od treh tajnih služb na enotedenski delovni praksi. Po besedah direktorja GCHQ je princ, nekdanji poklicni vojak in pilot helikopterske reševalne službe, »delal izjemno trdo«. William je po skrivaj opravljeni misiji, med katero je sodeloval pri analizah in akcijah protiterorističnih ekip, dejal, da so vse tri službe polne ljudi iz vsakdanjih okolij, ki jih »ženeta neprimerljivo domoljubje in predanost ohranjanju vrednot te države. Vsi jim dolgujemo globoko hvaležnost za težko in nevarno delo, ki ga opravljajo«.

Princ je tudi veliko poslušal, predvsem o grožnjah britanski državni varnosti in ekonomiji. Trenutna ocena stopnje groženj mednarodnega terorizma v Britaniji je resna, ker je druga najvišja. To pomeni, da je teroristični napad zelo verjeten. Direktor MI6 Alex Younger ocenjuje, da Islamska država pripravlja napade v tujini kljub vojaškemu porazu v Siriji. Nekdanja direktorica MI5, baronica Manningham-Buller pa, da bi bila Britanija, če bi izstopila iz EU brez dogovora, manj varna.

Izkušen s strogo zaupnimi dokumenti

Princ William je delovno prakso končal v soboto. Zahteval je, da ga obravnavajo kot vsakega drugega novinca in ga kličejo William. Delal je vsak dan od devetih zjutraj do petih popoldne in jedel v restavracijah vseh treh služb. Ni pa znano, ali je svojim najbližjim povedal, kje dela. Večina uslužbencev tajnih služb ne sme nikomur, niti članom družine ali prijateljem razkriti, da delajo za MI5 ali MI6, kaj šele, kaj se jim dogaja v službi.

Princ William sicer ima izkušnje s strogo zaupnimi dokumenti, do katerih ima dostop kot član tako imenovanega Zasebnega sveta (Privy Council), uradnega telesa izbrancev, ki svetuje monarhu. Večino sveta tvorijo vodilni sedanji in nekdanji politiki in državni uradniki. Iz kraljeve družine sta člana tudi prestolonaslednik princ Charles in njegova druga žena Camilla.

Williama že pripravljajo na vlogo prestolonaslednika

Edina fotografija z Williamove prakse je nastala v orjaškem najsodobnejšem prisluškovalnem centru GCHQ v kraju Cheltenham, kjer je delal zadnji teden. Velika večina tamkajšnjih uslužbencev ima, podobno kot zaposleni v MI6 in MI5, zelo drugačno delo kot James Bond v filmih. V tem centru, ki deluje 24 ur vse dni v letu, s pomočjo najsodobnejše tehnologije odkrivajo, analizirajo in motijo grožnje, naj gre za terorizem ali resen kriminal oziroma kibernetske napade. Direktor GCHQ David (njegov priimek zaradi varnostnih razlogov ni znan javnosti) je dejal, da se je William hitro znašel v ekipi visoko usposobljenih analitikov in agentov, pa tudi, da so »njegova zahtevna vprašanja pokazala, da povsem razume njihovo misijo«. Williama očitno vse bolj pripravljajo na sedanjo vlogo njegovega očeta, prestolonaslednika Charlesa, ki medtem prevzema vse več kraljičinih dolžnosti.